SNLO a stopat penalităţile la debite

181

SNLO 4Societatea Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO) a făcut paşi importanţi pentru eşalonarea datoriilor la bugetul de stat. Astfel printr-o decizie a ANAF-ului, datoriile SNLO au fost eşalonate pentru 48 de luni, stopându-se penalităţile. Pentru eşalonare, SNLO a garantat cu o parte din utilajele din dotare.

Spre deosebire de anii anteriori, în 2011 societatea, la sfârşitul lunii iulie, a înregistrat un profit de 410 miliarde de lei vechi, conducerea unităţii miniere socotind că şi pentru august se va înregistra un profit. La obţinerea acestor cifre a contribuit şi faptul că prin decizia ANAF-ului s-a obţinut o eşalonare la plată a datoriilor SNLO şi s-a reuşit stoparea penalităţilor unităţii. ,,Eşalonarea este pe o perioadă de 48 de luni. Ne-am plătit până acum ratele, inclusiv pe luna august, cu toate că obligaţia era ca până în 15 septembrie să ne achităm datoria, iar noi am achitat în avans”, a explicat Burlan.

Ordonanţa care ajută SNLO

Directorul Burlan a menţionat apoi faptul că printr-o ordonanţă de rectificare bugetară, care va ajuta, de asemenea, primăriile şi consiliile locale, SNLO ar putea să se scape de datoriile la bugetul consolidat al statului. ,,Prin ordonanţa de rectificare bugetară au fost alocate surse atât la Nuclearelectrica pentru a-şi achita apa grea la RAAN, iar RAAN urmând să ne achite contravaloarea cărbunelui, în felul acesta vom reuşi să achităm din datoriile restante, 79 de milioane de lei la bugetul de stat”, a explicat şeful SNLO-ului. ,,Practic dacă aceste circuite ar fi făcute cât mai repede SNLO-ul nu ar mai avea nici un leu datorie la bugetul de stat. Repet, nu SNLO-ul este beneficiar al unui ajutor de stat, banii sunt către consiliile locale care aveau obligativitatea, să achite aceste subvenţii către CET-uri”, a completat directorul general. La jumătatea acestui an, potrivit ANAF, SNLO înregistra o datorie de aproape 190 de milioane de lei la bugetul statului. Peste 93 de milioane de lei erau numai dobânzi şi penalităţi la această datorie. Prin eşalonare, rata lunară a SNLO către bugetul de stat nu depăşeşte 8 milioane de lei. ,,Rata lunară este şapte milioane patru sute, şapte milioane cinci sute, dar, repet, achitându-ne aceşti bani în avans prin ordonanţa de rectificare, practic, noi nu am mai avea nicio rată de achitat, s-ar stinge obligaţiile în totalitate”, a conchis Burlan.

A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here