SNLO a inventariat 272 de salariaţi ce vor fi disponibilizaţi

192

F1040028După ce a anunţat deja la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Gorj că va disponibiliza până la finalul acestei luni 300 de angajaţi, reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO) au trecut la întocmirea listei cu angajaţii care vor fi trimişi acasă.

Au fost vizate în special persoanele care mai au doi ani sau mai puţin până la pensie, şi s-a realizat o primă listă care conţine 272 de nume. Până la 300, lista se va completa cu persoanele care doresc de bunăvoie să fie disponibilizate.

Daniel Burlan, directorul general al SNLO, a anunţat ieri că măsura luată de conducerea unităţii nu creează dezavantaje pentru persoanele care vor fi disponibilizate, oficialii din minerit nefiind cinici cum de altfel au fost acuzaţi de politicienii din Opoziţia gorjeană. ,,Salariaţii care vor fi disponibilizaţi îşi vor lua toate drepturile pentru anul 2011 şi aşa cum am spus-o cei care declară că suntem cinici nu au dreptate pentru că nu au toate datele. Dacă ar fi să însumăm plăţile compensatorii de care beneficiază cei disponibilizaţi, cu veniturile de completare, şi făcând o medie lunară, vom ajungem undeva la 2300 de lei. Ori cei din activitatea de subteran nu au câştigat mai mult de 1500 de lei net(n.r. pe lună), iar cei din activitatea de carieră nu au câştigat nici ei sume nete mai mari de 1800-1900 de lei net. Dacă este să vedem avantajele, iei 2300 de lei, stai acasă doi ani de zile, perioadă care ţi se consideră vechime în muncă iar, la sfârşitul acestei perioade, întreg personalul disponibilizat îndeplineşte condiţiile de pensionare”, a declarat Burlan. ,,Nu văd astfel unde este cinismul, atâta timp cât cei care sunt disponibilizaţi beneficiază de venituri mai mari decât în activitate. Este drept că ei beneficiază de venituri mai mari iar noi de anumite economii la cheltuielile cu munca vie, în sensul transportului, echipamentului de protecţie şi a mesei calde. Sunt nişte economii pe care le face societatea, nişte economii pe care le investim în baza materială iar pe de altă parte, oamenii care îndeplinesc condiţii, în 2 ani, au un venit mai mare”, a mai explicat şeful SNLO.

Lista aproape gata

Burlan anunţă, de asemenea, că SNLO deţine o primă listă de persoane care îndeplinesc criteriile pentru disponibilizare-pensionare. ,,Da, există liste. Sau mai exact există făcută inventarierea persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Sunt 272 de persoane inventariate care îndeplinesc aceste condiţii. Noi nu vom depăşi numărul personalului care îndeplineşte condiţiile”, a mai declarat Burlan. De altfel, nici anul 2012 nu este mai sigur în ce priveşte disponibilizările. Asta deoarece şi anul viitor este posibil ca să se apeleze la aceiaşi metodă de rărire a personalului care prestează, în prezent” pentru SNLO. ,,Noi vrem ca acest program să îl facem anticipat, pentru 2012, pentru că nu ştim ce ne rezervă anul viitor. Societatea are sursele necesare şi fondurile pentru a plăti aceste plăţi compensatorii, ori cheltuiala pe care o prevedeam cu aceste plăţi compensatorii preferăm să o investim în bază materială şi pentru îmbunătăţirea siguranţei în exploatarea utilajelor”, a conchis şeful SNLO.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here