Smochinele, sursa de calciu, magneziu, potasiu şi fier

1100
smochineSmochinele cresc pe copacul numit Ficus carica şi sunt native din Orientul Mijlociu. În prezent la capitolul producţie locul trei în lume este ocupat de California, după Turcia şi Grecia.
Smochinele tind să fie mai populare în forma lor uscată, deoarece smochinele în stare proaspătă sunt foarte delicate şi au tendinţa de a se deteriora rapid. Smochinele proaspete trec printr-o selecţie atentă, fiind alese doar cele cu o culoare intensă, fără lovituri şi care nu sunt siropoase.

Smochinele coapte nu ar trebui să fie spălate decât înainte de consum. De asemenea, păstrate în frigider vor rămâne în stare proaspătă timp de aproximativ două zile.
Smochinele necoapte ar trebui să fie păstrate la temperatura camerei, ferite de lumina directă a soarelui.
Sunt bogate în zaharuri naturale simple, minerale şi fibre. Smochinele uscate conţin o cantitate impresionantă de 259 mg de calciu la 100 gr, în comparaţie cu laptele integral, care are doar 118 mg.
De asemenea au fost mult timp venerate pentru proprietăţile sale aparent afrodiziace.
Smochinele au o formă voluptuoasă, un miros şi un gust dulce, sunt suculente şi au fost fructele preferate ale Cleopatrei. Totodată în multe culturi sunt un simbol al fertilităţii.
Au un conţinut ridicat de minerale faţă de celelalte fructe comune şi sunt o sursă excelentă de potasiu şi calciu, ajutând la protejarea densităţii oaselor. Mai conţin magneziu, fier, cupru şi mangan. Se ştie că potasiul din componenţa smochinelor poate diminua cantitatea de calciu pierdută de organism din cauza consumului ridicat de sare de mare.
Au cantităţi mai mari de fibre decât orice alt fruct uscat sau proaspăt. Fibrele insolubile oferă protecţie împotriva cancerului de colon şi de sân, în timp ce fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului din sânge.
Dietele bogate în fibre pot ajuta la gestionarea greutăţii şi la controlul tensiunii arteriale. Pe lângă aceasta, fibrele din smochine sunt un laxativ uşor.
Conţin şi o cantitate mare de acizi graşi precum Omega-3 si Omega-6, acizi ce pot diminua riscul bolilor coronariene.
Sunt o sursă bună de flavonoide şi polifenoli – antioxidanţi găsiţi în unele plante – care luptă cu radicalii liberi din organism.
Smochinele uscate conţin şi ele acizi graşi esenţiali de Omega-3 şi Omega-6 şi pe lângă capacitatea de a diminua riscul de boli coronariene îmbunătăţesc şi funcţia imună.
Smochinele sunt un produs alimentar comun dietei mediteraneene.
În aceste condiţii avantajele rezultate în urma unei alimentaţii sănătoase cu un meniu din care fac parte smochinele sunt foarte multe.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here