SMEO i-a dat o pasă lui Ruşeţ, USMO i-a dat un şut lui Condescu

818

Sindicatul Mine-Energie Oltenia(SMEO) are de la finalul săptămânii trecute un preşedinte interimar, ales prin votul a peste 500 de sindicalişti. Este vorba despre Ion Ruşeţ votat preşedinte interimar al SMEO, funcţia urmând să o deţină până în septembrie când actualul lider îşi poate permanentiza funcţia, prin votul tuturor membrilor de sindicat, acum 10.500 la număr. În acelaşi timp însă, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia(USMO) şi-a destituit conducerea, Marin Condescu şi Viorel Temelescu pierzându-şi funcţiile de la vârful USMO, această organizaţie fiind condusă acum de Gheorghe Etăgan, Dan Pârvulescu şi Gheorghe Mitrescu.

În meciul dintre Ruşeţ şi Condescu, conduce şeful SMEO, scorul fiind 2-1 pentru fostul senator. Dacă Condescu a marcat la Petroşani, Ruşeţ a reuşit să egalizeze scorul prin constituirea SMEO cu 10.500 de membri de sindicat şi apoi să mai marcheze un punct după ce a fost ales vineri în funcţia de preşedinte interimar al noii organizaţii sindicale, în timp ce lui Condescu i s-au dat papucii de la USMO. Marin Condescu a avut aceeaşi soartă ca şi Viorel Temelescu, ultimul fiind vicepreşedinte al USMO. Destituirea celor doi vine la scurt timp după ce Condescu a fost dat afară şi de la Clubul Pandurii. În urma unei şedinţe la care cei doi nu au participat, foştii aghiotanţi le-au decis ambilor soarta, cei doi nemaiavând drept de semnătură la USMO.

Picture008Echipa lui Ruşeţ
Ruşeţ a fost ales preşedinte interimar al Sindicatului Mine-Energie Oltenia prin votul a 507 sindicalişti din 515, acesta fiind singurul candidat pentru funcţie. Noul preşedinte are alături însă ca şi vicepreşedinţi pe Adrian Marciuc, pe Eugen Iovan, pe Nanu Mic, pe Nelu Roşca, pe Nicolae Bădiţa, pe Marcel Dobrogeanu şi pe Constantin Ciortan. Biroul a fost completat cu Gabriel Căldăruşe, responsabil pe mineritul din Rovinari, de Ion Păducel,  responsabil sindical pe termocentrala Rovinari şi pe Nicolae Pavel, de la Poiana, responsabil pe sindicatele din Rovinari-Pinoasa, toţi având rang de vicepreşedinţi ai SMEO. Secretar general este Petre Mămăligă în timp ce secretari generali adjuncţi sunt Nicolae Bădescu şi Ion Şocâte.
De fapt, potrivit statutului, SMEO va fi condus de un birou executiv format din 11 până la 15 membri, adică un preşedinte, un secretar general, între 7 şi 11 vicepreşedinţi şi doi secretari generali adjuncţi, iar durata mandatului va fi de patru ani.

Picture011Două întruniri
De altfel, aproximativ 800 de delegaţi şi sindicalişti s-au reunit vineri pentru a aproba statutul Sindicatului Mine-Energie Oltenia (SMEO), care numără deja peste 10.500 de membri şi care îi va reprezenta pe minerii şi energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). SMEO a fost constituit prin fuziunea a 11 sindicate, care până acum au făcut parte din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), condusă de Marin Condescu. Noul sindicat va fi condus de un birou executiv provizoriu, al cărui preşedinte interimar va fi Ion Ruşeţ, care în urmă cu aproximativ două săptămâni a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al FNME.
,,Avem congresul de comasare a 11 sindicate din CEO. Desemnăm un birou provizoriu, o comisie de cenzori cu mandat limitat de maxim şase luni, care are ca obiectiv înregistrarea la judecătorie, rezolvarea problemelor de reprezentativitate la nivelul CEO şi încheierea acordului cu administraţia şi o negociere a unui contract colectiv valabil pentru toţi salariaţii şi nediscriminatoriu. Cel mai târziu în luna septembrie, dacă nu în luna iulie, se vor organiza alegeri directe pentru funcţiile de conducere în acest sindicat. Vom adopta la finalul congresului strategia pe termen scurt, însemnând strategia pentru 2014 şi previziunile pentru 2015”, a declarat, vineri, Ion Ruşeţ.

Se aşteaptă la contestaţii
Sindicalistul Ruşeţ a afirmat la congres că se aşteaptă la contestaţii în ceea ce priveşte constituirea noului sindicat. ,,După ce vom avea personalitatea juridică a noului sindicat vom negocia în baza prevederilor articolului 153 din Legea 62 şi sigur după obţinerea personalităţii juridice vom trece la o procedură de recenzare a membrilor de sindicat. Au fost declaraţii publice, toţi cei care nu doresc binele lucrătorilor şi vor să-şi apere propriile interese, este vorba de colegii mei lideri de sindicat, vor contesta înfiinţarea acestui sindicat, fie prin organizaţiile proprii, fie prin intermediari. Poate chiar administraţia se pregăteşte pentru acest lucru, pentru că această nouă şi revoluţionară construcţie cred că va fi un partener extrem de corect, dar dur când este vorba de interesele lucrătorilor”, a mai spus Ruşeţ.

Iovan, pro-dialog
Preşedintele sindicatului SE Turceni, Eugen Iovan, a declarat că a semnat protocolul de fuziune în speranţa că dialogul şi negocierile dintre administraţia CEO şi sindicalişti vor fi reluate în condiţii normale, iar drepturile minerilor vor fi recâştigate. ,,Noi cei care am hotărât să facem această fuziune prin comasare şi să constituim marele sindicat SMEO vrem să fie stabilitate la nivelul societăţii. În ultima perioadă s-a pierdut această stabilitate între sindicate şi administraţie. Sperăm să revină la normalitate şi să negociem drepturi pentru salariaţi, să fie mulţumiţi. S-au depăşit cele 10.500 de semnături prin care se dovedeşte că suntem un sindicat reprezentativ. Sperăm să câştigăm ce s-a pierdut în 2013, cota de energie, cota de cărbune, o primă care era prinsă în contract şi nu s-a mai acordat”, a menţionat sindicalistul Eugen Iovan.

Angajaţii CEO din Mehedinţi şi Vâlcea nu sunt în SMEO
Ion Ruşeţ şi-a exprimat regretul că din sindicatul pe care îl conduce nu fac parte şi angajaţi din cele două judeţe vecine, Vâlcea şi Mehediţi, supuşi însă externalizării. Lucrurile se vor complica însă dacă sindicaliştii din minerit care aparţin de CEO din cele judeţe vor fi scoşi în afara structurii.
Anamaria Stoica  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.