Cei peste 430 de elevi ai Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani vor avea posibilitatea, în curând, să se bucure de echipamente și resurse tehnologice digitale moderne, într-un laborator inteligent care va fi organizat și dotat la nivelul liceului.
Dotarea cu laborator inteligent a unităților de învățământ preuniversitar se va realiza în cadrul proiectului SmartLabs, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 295.133,90 lei, fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.
Obiectivul general al proiectului constă în creșterea accesului la mijloace moderne de învățare pentru elevi și consolidarea competențelor digitale în utilizarea instrumentelor de tip ”laborator inteligent” pentru cadrele didactice, creșterea accesului la educație pentru grupurile vulnerabile, combaterea excluziunii sociale, a absenteismului și abandonului școlar.
La Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani învață peste 430 de elevi și peste 40 de cadre didactice care vor avea astfel șansa, să își desfășoare activitatea în condiții optime din punct de vedere tehnic și educațional, laboratorul inteligent fiind un argument solid pentru un proces educațional de calitate, modern și incluziv.
Laboratorul inteligent de la Peștișani va fi dotat cu tablă interactivă, imprimantă 3D, scanner 3D, kit robot educațional, kit robotic complet pentru utilizatori începători și/sau avansați, creioane 3D, kit ochelari de realitate virtuală VR/AR, sistem videoconferință și sistem sunet, sistem All-In-One de ultimă generație, cameră de documente și software educațional.
Totul pentru elevii și cadrele didactice care își desfășoară activitatea la Liceul din Peștișani mai ales că, unitatea de învățământ școlarizează elevi pentru învățământul liceal, la specializarea Tehnician operator tehnică de calcul, acolo unde laboratorul inteligent, cu toată dotarea aferentă, se va potrivi de minune.
Văzând că societatea, astăzi, pune din ce în ce mai mult accentul pe digitalizare mai ales în contextul unei oarecare vulnerabilități reprezentată de dezvoltarea inteligenței artificiale la nivel internațional, credem că familiarizarea elevilor cu tehnică digitală modernă reprezintă un avantaj și, cel puțin o speranță că viitorul poate fi unul mai bun.
Alin DOBROMIRESCU