Slujire Arhierească de Parastas al Maicii Evghenia Vaida, fosta Stareță a Mănăstirii Polovragi

1490

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de Părintele Arhimandrit Irineu Dogaru, de la Biserica Mănăstirii Cotroceni, din București și de Părintele Protopop, Iulian Mărgineanu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de Parastas, la 40 de zile de la plecarea la cele veşnice a Maicii Evghenia Vaida, care a fost, până în acest an, prima stareţă a cinstitului aşezământ monahal de la poarta Cheilor Oltețului, prin redeschiderea acestuia după 1990, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire, mitropolit Nestor Vornicescu.

Maica Evghenia stavrofora – apreciată pentru activitatea de înfrumuseţare şi restaurare a sfintei mănăstiri 
Mică la stat, dar mare la suflet și la îndelungă osteneală în fruntea obştei de maici de la Mănăstirea Polovragi, Maica Evghenia stavrofora a fost apreciată pentru activitatea de înfrumuseţare şi restaurare a sfintei mănăstiri, a cărei biserică a fost ctitorită între anii 1504-1505 de Radu Comisul și Pătru Spătarul, fiii marelui boier Danciu Zamona. La 1629, mănăstirea intră în posesia Banului Craiovei, Părăianu Milescu, apoi biserica este refăcută la 1643 de către Danciu Părăianu, iar Sf. Martir Constantin Brâncoveanu adaugă pridvorul, clopotnița și zidul de incintă. În partea de nord a acestui zid a fost ctitorită între 1732-1738 o bolniță, iar fiind fortificată, incinta mănăstirii a fost folosită de Tudor Vladimirescu în operațiunile sale militare. Să precizăm că slujba de resfinţire a bisericii sfintei lavre cu praznicul «Adormirea Maicii Domnului» a fost săvârșită cu participarea Maicii Starețe Evghenia, în anul 2012, de către IPS Părinte dr. Irineu, ajutat de alți trei înalți arhierei.

“Cele 40 de zile de când ne-am despărțit de maica Stareță Evghenia”
Fotografie0777În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a strecurat cu emoție în inimile celor prezenți la parastas câțiva stropi de înțelepciune arhierească, pentru a sublinia că timpul nu se oprește niciodată: “Și iată că au trecut cele 40 de zile de când ne-am despărțit de maica Stareță Evghenia, iar întristarea a fost destul de mare, pentru că e greu să te desparți cu ușurință de cineva pe care l-ai stimat, l-ai apreciat și l-ai iubit în lumea aceasta pământească. Dar, cum toate au un sfârșit și cum totul este trecător în lumea aceasta, și pentru că Dumnezeu ne-a «gătit» un loc, dincolo de cele trecătoare și materiale, era firesc ca maica stareță să plece de aici, și să ne aștepte și pe noi în viața veșnică, atunci când Bunul Dumnezeu ne va chema ca să dăm «socoteală» despre faptele pe care le-am făcut în lumea aceasta”! Mitropolitul Olteniei a ținut să menționeze faptul că există o legătură între noi, cei de pe pământ, și cei care au trecut în viața veșnică, dar, care nu pot uita niciodată «locul» în care ei și-au adunat faptele cele bune”.

“Veșnică să-i fie odihna și în veci să fie pomenită Maica Stareță”
De aceea: “Pentru sufletul Maicii Starețe Evghenia, întotdeauna, cu toți ne-am rugat și o vom pomeni în continuare, pentru că la 40 de zile, din punct de vedere biologic, se consideră că inima deja a putrezit, iar tot la 40 de zile, se consideră, din punct de vedere duhovnicesc, că sufletul este stabilit acolo unde Fotografie0786Dumnezeu orânduiește după faptele omului! Așadar, ne rugăm ca în aceste momente sufletul ei să fie cu drepții, să se așeze acolo unde Sfinții Părinți au așteptat-o, pentru că fiecare om este în «ceata» din care a făcut parte în biserică, iar acolo, în biserica cerească, este tot la locul unde el a activat în lumea aceasta. Așadar, sufletul ei să se așeze cu drepții, unde toți sfinții se odihnesc, și odihna aceasta, trebuie să știm că nu înseamnă neapărat un repaos, adică, nu ești într-o odihnă din aceasta pământească, somnolență, lenevire, ci, este odihnă într-o permanentă «urcare» în Dumnezeu, dar este o liniște. Din punctul acesta de vedere, putem să spunem că este odihnă, pentru că sufletul nu mai este hărțuit de ispite, de gânduri și de necazuri. Este odihnă din punctul acesta de vedere, și este o pace sufletească pe care slabele noastre cuvinte o definesc numai așa, figurativ, întrucât nici mintea, nici ochiul, nici vorba, nu pot lămuri cele pe care Dumnezeu le-a făcut pentru plăcuții Săi! Veșnică să-i fie odihna și în veci să fie pomenită Maica Stareță, Amin”, a concluzionat Chiriarhul sfintelor lăcașe din Oltenia! La finalul parastasului de pomenire, noua Maică Stareță Spiridona, «unsă» de curând întru păstorirea obștei de măicuțe de la Polovragi, i-a invitat pe cei prezenți la o masă binecuvântată în trapeza mănăstirii.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here