Slujbe de Te Deum în bisericile gorjene și depuneri de coroane la monumente istorice, cu prilejul împlinirii a 166 de ani de la Mica Unire

4

Vineri, 24 ianuarie 2025, se împlinesc 166 de ani de la Unirea Principatelor Române sau Mica Unire, cum i se mai spune, un act hotărâtor din istoria poporului român, împlinire a unui ideal național încununat la București prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Țării Românești.
Patriarhia Română organizează un program de manifestări în cadrul căruia va fi celebrat acest important eveniment național. Astfel, vineri, 24 ianuarie 2025, în Ziua Unirii Principatelor Române la Catedrala Patriarhală din București va fi săvârșită, începând cu ora 9.30, Sfânta Liturghie, iar la momentul liturgic rânduit, vor fi pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliții Nifon Rusăilă al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și toți făuritorii Unirii Principatelor Române.
În bisericile gorjene, la fel ca în cele din întreaga țară, vor fi oficiate, începând cu ora 11.00, slujbe de Te Deum, urmate de cuvântul ierarhului sau preotului slujitor, după caz. Potrivit prevederilor Legii nr. 215/2016, privind ceremoniile oficiale, și Hotărârii Sfântului Sinod 6.312/2022, slujbele vor fi săvârșite de clerici, în timp ce depunerile de coroane la monumente vor fi realizate de către autoritățile civile și militare.
Tedeumul este o slujbă de mulțumire și de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii festive din viața personală sau socială a credincioșilor; practic este o ierurgie (o slujbă sfințitoare) de origine mai nouă și se numește așa pentru că, între alte cântări care alcătuiesc rânduiala acestei slujbe, intră și vechiul imn Te Deum Laudamus (,,Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”). Slujba aceasta se mai numește și Doxologie (cuvânt sau cântare de slăvire), deoarece ea are un pronunțat caracter doxologic, adică ea exprimă în mod deosebit sentimentele noastre de recunoștință, de mulțumire, de laudă și de slăvire aduse lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. De altfel, în însăși rânduiala slujbei este inserată și cunoscuta cântare bisericească numită doxologie (slavoslovie) – ,,Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu…”, care uneori se înlocuiește cu cântarea amintită ,,Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”.
În ziua de 24 ianuarie a.c., ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile parohiale și lăcașurile de cult ale mânăstirilor din Patriarhia Română, iar la sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut, se arată îtr-un comunicat de presă al Patriarhiei.
Celebrarea Unirii Principatelor Române și pomenirea făuritorilor acesteia reprezintă un act solemn de recunoștință, act care are menirea să mențină aprinsă candela unității și demnității noastre naționale.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.