Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Acad. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în ziua de 17 noiembrie 2024, în Duminica a 26-a după Rusalii, fiind şi prima Duminică din Postul Naşterii Domnului, la Biserica de parohie cu hramul «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil», preot paroh, Preacucernicul Părinte Gheorghe Oproiu, din satul Brătuia, comuna Dăneşti, după ce a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii, credincioşii din parohie au participat în număr destul de mare la slujba Tainei Sfântului Maslu săvârşită de către Preotul iconom Gheorghe Oproiu, împreuă cu Preacucernicul Părinte Chişamera Ilie Florin de la Parohia Budieni, comuna Scoarţa. În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi la slujbă, Preacucernicul Părinte paroh Gheorghe Oproiu a spus: ,,Iată, ne-am reunit, astăzi, la Taina Sfântului Maslu şi Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dea sănătate dumneavoastră şi familiilor, ca să ajungem cu mare bucurie la marea Sărbătoare a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, ca şi la celelalte sărbători din timpul marelui post! Iar, pentru că toate aceste sărbători sunt considerate sărbători ale familiei, aşa cum este în tradiţia noastră, a românilor, aceste sărbători să fie bucurii duhovniceşti şi de îmbogăţire a sufletului! Mulţumesc şi Părintelui Ilie, că a fost împreună cu noi, mai ales că Biserica noastră dreptmăritoare se roagă pentru sănătatea şi mântuirea sufletelor celor în suferinţă, pentru că în acest «An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți», atenţia noastră este legată de grija pentru cei bolnavi, ca o poruncă evanghelică și o condiție a mântuirii, acesta fiind unul dintre argumentele esențiale după care ne va judeca Dumnezeu. De aceea, Hristos Domnul, ne cere să îi avem în vedere pe cei aflați în boală și în suferință, să îi ajutăm după putere și să-i bucurăm cu inimă bună și cu nădejde în marea Milă și putere a lui Dumnezeu. Pentru că sâmbătă, am sărbătorit ztiua de naştere a Înaltului nostru Ierarh, căruia îi dorim ANI MULŢI, întru slujire arhierească, închei prin a vă spune că ierarhii români îi îndeamnă pe clericii și pe credincioși ca să utilizeze vremea postului ca un prilej pentru a înmulți dragostea și mila creștină la nivelul parohiilor și mănăstirilor, pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie de ajutor”!
Prin Sfânta Taină a Maslului, «se cer împreună: tămăduirea trupului, iertarea de păcate și curățirea sufletului de păcate»!
Putem spune că după săvârşirea Marii Taine a Sfântului Maslu la Biserica din Brătuia, enoriaşii au înţeles foarte bine că Postul Nașterii Domnului, care a început vineri, aduce nădejdea și bucuria venirii în lume a Mântuitorului Hristos, ca Prunc îndumnezeit şi ca Dumnezeu înomenit, oferindu-ne chipul minunat al desăvârșirii şi al curăției în rugăciune al Maicii Domnului! În esenţă, viața creștină trebuie trăită după rânduielile Bisericii, pentru a ne feri de păcat, dar și ca o modalitate de a preveni boala şi suferinţa, deoarece, rugăciunea, postul, cumpătarea și milostenia, nu sunt doar nişte obligații morale ale credinciosului, dar, și remedii prin care cultivăm, cu ajutorul harului dumnezeiesc, o viață spirituală sănătoasă. Să preţuim, aşadar, cuvintele Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, care ne spune că prin Sfânta Taină a Maslului, «se cer împreună: tămăduirea trupului, iertarea de păcate și curățirea sufletului de păcate. Sălășluirea Duhului are mai ales scopul curățirii de păcate și al tămăduirii de patimi și al ridicării omului la o viață de sfințenie, de slujire curată a lui Dumnezeu» (Dumitru Stăniloae, «Teologia Dogmatică Ortodoxă», vol. 3, în coll. «Opere complete», vol. XII, Edit. «Basilica», București, 2018, p. 213). În concluzie, să spunem şi noi că prin Marea Taină a Sfântului Maslu, cei aflați în boală și în suferință primesc ocrotirea și ajutorul Maicii Domnului și ale tuturor sfinților, aceşti mijlocitori și purtători ai harului divin, iar prin viața lor plină de sfințenie și ¬în smerită rugăciune, devin apostoli prin care Pruncul născut în ieslea Betleemului revarsă binecuvântări asupra oamenilor.
Prof. Vasile Gogonea