Slujbă de pomenire la Muzeul Crucilor din Măceșu

845

De Ziua Înălțării Sfintei Cruci, miercuri, 14 septembrie, la Muzeul Crucilor din Măceșu, are loc o slujbă de pomenire pentru toți oamenii de cultură care au cruci în acest muzeu reprezentativ din România. Localnicii care vor să participe la această mare sărbătoare creștinească sunt așteptați în curtea muzeului.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, împreună cu Primăria orașului Târgu Cărbunești, marchează această sărbătoare prin pomenirea marilor oameni de cultură trecuți în neființă. La Muzeul Crucilor de la Măceșu va avea loc un parastas pentru pomenirea celor trecuți în neființă și împărțirea de pachete de pomană, anunță organizatorii.
Muzeul de la Măceșu este unic în România. Aici se găsesc cruci din lemn, vechi de aproape două secole, aşa cum este cea mai veche şi mai reprezentativă cruce expusă în muzeul de la Măceşu, tip troiţă, adusă din comuna Vladimir.
În satele româneşti, crucile îndeplinesc multiple funcţii ale sacralităţii şi ale apărării de duhurile rele, fiind amplasate la răspântii de drumuri, la intrări în sat, la cimitir sau în alte puncte importante din localități.
„Crucea este o formă de manifestare a ritualului înmormântării care, cel puțin la nivel popular, este unul de excepție, unul care impresionează întreaga lume prin semnificațiile lui. Crucile cele mai frecvente în Gorj sunt cele suliță și cele cu pasărea ca detaliu.
Crucea este mijlocitoare între om și Dumnezeu, tocmai pentru că înlesnește echilibrul între lumi. Acest echilibru este esențial pentru comunitatea țărănească”, transmite Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
În cadrul muzeului de la Măceșu sunt foarte multe cruci valoroase.
În fiecare an, pe 14 septembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul.
În popor, această sărbătoare se mai numeşte şi Ziua Crucii şi este considerată data ce vestește sfârşitul verii şi începutul toamnei.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here