Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu se va constitui parte civilă în procesul penal intentat firmei Hexi Pharma de către alte unităţi spitaliceşti din ţară. Cel puțin asta a declarat, ieri, Tiberiu Tătaru, managerul SJU Târgu-Jiu, care susține că spitalul îi pretinde firmei, de la care a achiziționat dezinfectanți, până la scandalul național, suma de 308.020 de lei. Conducerea Spitalului Târgu-Cărbunești nu a luat, în schimb, încă o decizie în acest sens, deoarece a apucat să folosească foarte puține produse de la firma lui Dan Condrea, în timp ce Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu vrea de la respectiva societate, în instanță, 8700 de lei.
Achiziţia de dezinfectanţi de la firma Hexi Pharma, realizată de SJU Târgu-Jiu, a creat prejudicii de ordin financiar sau de altă natură, unității medicale din Târgu-Jiu, dă de înțeles managerul Tiberiu Tătaru. Acesta susține că juriștii unității medicale pregătesc acum actele necesare pentru solicitarea prejudiciului pentru a le depune la instanță. “Prejudiciul solicitat de SJU Târgu-Jiu, Hexi Pharma este de 308.020 de lei”, a declarat Tătaru, cu mențiunea că spitalul din municipiu nu mai folosește dezinfectanții produși de firma în cauză.
La Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu nu se cunoaște să fi fost identificate, după scandalul Hexi Pharma, neconformităţi în compoziţia produselor achiziționate de unitatea medicală, deși s-au luat probe la momentul respectiv. Se cunoaște, în schimb, că spitalul a folosit dezinfectanți de la Hexi Pharma, iar după ce s-a descoperit că aceștia erau dizolvați, toate stocurile au fost sigilate și soluțiile au fost înlocuite cu altele. 450 de recipiente au rămas atunci în depozitul SJU Târgu-Jiu, dezinfectanții fiind de patru sortimente.
Din fericire, în acea perioadă, SJU achiziționase dezinfectanți și de la alte firme de profil.
Tîrziu încă pendulează!
Directorul Spitalului Orășenesc Târgu-Cărbunești, Constantin Tîrziu, nu s-a hotărât încă dacă unitatea pe care o conduce se va constitui sau nu parte civilă în procesul Hexi Pharma. Asta deoarece, spitalul în cauză a utilizat o gamă redusă de dezinfectanţi produşi de Hexi Pharma şi, mai mult, că în urma testelor de laborator interne s-a constatat că aceştia aveau concentraţiile corespunzătoare, conform cu menţiunile de pe etichete.
“Epidemiologul nostru a verificat produsele și acestea erau corespunzătoare. A fost un fel de autocontrol binevenit. Cu toate acestea, până la scandalul respectiv, am utilizat o mică parte din produsele pe care le-am achiziționat atunci, iar restul le-am trimis înapoi. Mai mult, factura a fost stornată și am primit bani înapoi. Ne mai gândim dacă merită să ne constituim parte civilă. Dacă o vom face, oricum vom pretinde o sumă extrem de mică”, a declarat Tîrziu.
Stolojanu: Spitalul din Bumbești-Jiu, deja parte civilă
În schimb, Aurel Stolojanu, directorul Spitalului Orășenesc Bumbești-Jiu, susține că unitatea pe care o conduce s-a constituit deja parte civilă în procesul Hexi Pharma. “Noi solicităm 8700 de lei, daune, de la firma de dezinfectanți. Deja suntem parte civilă”, a declarat Stolojanu, menționând că solicită, de fapt, valoarea facturii pentru produsele achiziționate.
De altfel, în urma controalelor de la Ministerul Sănătății și de la DSP, unitatea medicală din Bumbești-Jiu a fost pe lista neagră, pentru că acolo s-au găsit, anul trecut, mai multe probe neconforme și, implicit, mai multe infecții.
Hexi Pharma a recunoscut situaţia, ajunsă în atenția DNA, şi a decis să-şi închidă fabrica.
Anamaria Stoica