SJU Târgu-Jiu are de recuperat aproape 52.000 lei de la agresori

454

Fie că sunt victimele unor accidente rutiere sau ale agresiunilor fizice, multe persoane ajung la spital unde necesită investigaţii medicale şi intervenţii chirurgicale, unele cazuri implicând multe zile de spitalizare. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a reuşit să recupereze 25.515 lei, dar mai are de recuperat 51.995 lei.

Mulţi dintre cei vinovaţi de producerea unor accidente de circulaţie sau agresiuni nu plătesc costurile de spitalizare ale victimelor. Procedurile de recuperare a banilor sunt costisitoare, uneori fiind nevoie de procese în instanţă, care pot dura destul de mult. La SJU Târgu-Jiu sunt de recuperat peste cinci sute de milioane lei vechi. „În cursul acestui an noi am recuperat de la agresori 25.515 lei. Mai avem de recuperat 51.995 lei”, a confirmat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Recuperarea banilor, un calvar
Procedura de recuperare a cheltuielilor pe care le înregistrează unităţile spitaliceşti pentru tratarea victimelor agresiunilor este greoaie şi de lungă durată. Spitalele se constituie parte civilă în procesele intentate de pacienţi agresorilor sau celor vinovaţi de producerea accidentelor. Potrivit legii,  autorii accidentelor şi agresiunilor trebuie să suporte cheltuielile de spitalizare ale victimelor iar stabilirea vinovăţiei, în astfel de cazuri, se face abia când se dă o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Abia din acel moment spitalul poate demara procedurile în vederea recuperării cheltuielilor de spitalizare. Procesele durează uneori şi câţiva ani, lucru care le dă bătăi de cap managerilor de spitale. Iar dacă agresorul sau cel care a provocat un accident nu au niciun venit sau bunuri ce pot fi executate silit, unitatea spitalicească poată să rămână cu paguba.
Spitalele care acordă asistenţă medicală victimelor accidentelor rutiere sau agresiunilor au obligaţia să comunice lunar CJAS această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective, în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here