Situaţie incredibilă! Nicio cerere depusă pentru plata despăgubirilor culturilor afectate de secetă

256

Termenul de depunere al solicitărilor pentru despăgubirile acordate agricultorilor afectaţi de secetă se apropie cu paşi repezi de final, iar în Gorj niciun agricultor nu a depus dosarul pentru a beneficia de ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie-septembrie 2015. Dacă în judeţele vecine, mii de cereri au fost depuse la Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) privind accesarea plăţilor pentru compensarea efectelor generate de secetă, în Gorj birocraţia încă îşi spune cuvântul.
“Toată situaţia este una incredibilă! Foarte puţini producători din judeţ au atestat. Unii încă fac demersuri pentru a le obţine pentru că fără acestea dosarele de acordare a despăgubirilor sunt incomplete şi noi nu le putem primi. Situaţia e una dificilă, deoarece termenul limită pentru solicitarea acestui ajutor de stat se apropie, iar Gorjul este chiar printre judeţele cu cei mai mulţi agricultori ale căror culturi au fost calamitate datorită lipsei precipitaţiilor”, a declarat şeful APIA Gorj, Constantin Negrea.
La nivelul judeţului nostru, din monitorizarea și evaluarea situațiilor centralizatoare comunicate de către Instituția Prefectului Gorj și Direcția Judeţeană pentru Agricultură Gorj la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a rezultat că sunt afectați un număr de 4.664 de fermieri, pe o suprafață totală 5.830,47 hectare, din care: 5.060,27 ha porumb, 161,91 ha floarea soarelui, 41,29 ha soia, 195,45 lucernă, 53,55 fâneţe, 275,55 ha păşune, 7,62 ha legume, 1.27 ha cartof şi 33,56 plante de nutreţ. Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here