Situația de risc epidemiologic a impus activități specifice la nivelul DSP Gorj

1503

Având în vedere situația de risc epidemiologic, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în colaborare cu partenerii săi, a desfășurat, în perioada 24–31.07.2017 mai multe activități specifice. Au avut loc vizite în zonele cu vulnerabilități și risc de nevaccinare, dar și întâlniri cu grupul de lucru și chiar cu prefectul de Gorj.

Lupta împotriva epidemiei de rujeolă a determinat mobilizarea reprezentanților DSP Gorj. Astfel, în data de 24.07.2017, sub coordonarea prefectului Ciprian Florescu, a avut loc o întâlnire de lucru, în cadrul Instituției Prefectului Gorj, a comisiei de analiză a zonelor cu vulnerabilități și risc de nevaccinare cu vaccin rujeolic – rubeolic – oreion(ROR) în următoarea componență: președinte – Dr. Panduru Larisa – medic epidemiolog DSP, membrii: Toader Pasti Cristian – consilier Consiliu Județean, Raus Flavia Ileana – expert Instituția Prefectului, Diaconescu Alina – consilier DSP, Bobu Alin – secretar Instituția Prefectului.
În data de 26.07.2017 a avut loc la Centrul ,,MAGNOLIA” din Târgu-Jiu, întâlnirea lunară a asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari, prilej cu care aceștia au fost instruiți de către doctor Panduru Larisa – medic specialist epidemiolog despre importanța vaccinării și recuperarea copiilor nevaccinați.
În data de 27.07.2017 a avut loc întâlnirea Grupului de lucru mixt de pe lângă Instituţia Prefectului a Judeţului Gorj, având ca principale obiective conştientizarea liderilor informali romi şi a comunităţilor rome asupra riscurilor nevaccinării copiilor şi creşterea eficienţei activităţii asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari în acest domeniu. “La aceasta au participat din partea Instituției Prefectului: domnul Prefect și domnul subprefect, precum și aparatul de lucru al acestuia, din partea Consiliului Județean: domnul consilier Toader Pasti Cristian, din partea Direcţiei de Sănătate Publică: domnul Director executiv Dr. Boeriu Marius Constantin, doamna doctor Panduru Larisa medic epidemiolog și doamna cons. as. Diaconescu Alina”, precizează purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Vizite în teren și campanie de vaccinare în derulare
În data de 28.07.2017 echipa DSP s-a deplasat în municipiul Târgu-Jiu, în cartierul Obreja, zonă identificată cu vulnerabilități și risc de nevaccinare.
Întâlnirile s-au desfășurat la cabinetele medicilor de familie în prezența asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari; s-au purtat discuții cu beneficiarii, precum și cu personalul medico sanitar din aceste cabinete. “În urma activității de promovare și susținere a vaccinării desfășurată în această perioadă au fost recuperați prin vaccinare ROR un număr de 30 copii la un singur CMI, mare parte din aceștia sunt dintre cei care refuzaseră anterior vaccinarea. A fost transmisă adresa nr.5424/28.07.2017 către Primăria Târgu-Jiu pentru participarea personalului din cadrul Biroului Relații Romi al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu la această campanie. Acesția vor însoți echipele comunitare formate din mediatori sanitari și asistenți medicali comunitari, în derularea Campaniei de informare, prevenire și vaccinare cu vaccinul R.O.R. în comunitățile: Obreja, Pandurașul, Meteor și Luncilor, deoarece există un număr mare de copii de etnie romă care încă nu au fost vaccinați”, precizează Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Întâlnire la sfârșitul lunii august
Potrivit aceleiași surse, a fost transmisă adresa nr.5407/28.07.2017 către medicii de familie și asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din localitățile identificate cu acoperire vaccinală redusă, pentru convocarea acestora în data de 31.08.2017, ora 09.00 la sediul DSP Gorj în vederea îmbunătățirii activității de recuperare prin vaccinare ROR.
În data de 31.07.2017 a avut loc sedința de instruire a medicilor de familie, asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari din zonele identificate cu vulnerabilitate pentru mobilizarea tuturor factorilor de decizie (autorități publice locale, medici de familie, asistență medicală comunitară și liderii informali romi, mass-media locală), la care se adaugă echipele Direcției de Sănătate Publică Gorj: director executiv, medic epidemiolog, membrii SCTB și SCSP, coordonator AMC, în vederea susținerii și finalizării în termen cât mai scurt a campaniei de vaccinare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here