Sistemul SUMAL 2.0 intră în vigoare la 1 noiembrie

936

SUMAL 2.0, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure, intră în vigoare la 1 noiembrie 2020.

Începând cu această dată, toți cei peste 100.000 de utilizatori ai SUMAL 2.0, dintre care peste jumătate sunt noi, vor începe să opereze în acest sistem informatic.

Prin modificarea Codului Silvic, promulgat la începutul lunii septembrie, apare obligativitatea deținerii avizului de transport nu doar pentru materialul lemnos, ci și pentru toate celelalte produse din lemn:

✅ rumeguș;

✅ biomasă;

✅ așchii;

✅ coaja arborilor;

✅ orice rest de lemn.

Această modificare introduce automat, ca utilizatori în SUMAL, zeci de mii de noi agenți economici, care până acum nu aveau obligația raportării în sistem.

Toate operațiunile de ordin tehnic pentru adaptarea SUMAL 2.0 la noile prevederi din Codul Silvic au fost deja realizate.

În acest context, Guvernul României a decis, în ședința de miercuri, 28 octombrie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), acordarea unei perioade de grație tuturor noilor utilizatori ai SUMAL 2.0 de a se familiariza cu noul sistem. Astfel, se extinde obligativitatea utilizării vechii versiuni a sistemului până la 30 ianuarie 2021.

Până la această dată, cele două sisteme vor funcționa în paralel. Utilizatorii sunt obligați să le folosească concomitent. După expirarea acestui termen, urmărirea transabilității se va realiza exclusiv prin noul SUMAL.

SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe același aviz. Transportatorii trebuie să încarce în sistemul informatic trei fotografii, din față, lateral şi din spatele mijloacelor de transport. Așa se dovedește că aceeaşi cantitate de material lemnos ajunge şi în depozit.

De asemenea, se va face însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de tăiere. Toate aceste aspecte ne dau posibilitatea de a vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de aici vor fi actualizate automat de sistem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here