Sistemul integrat de salvare montană – un pas înainte pentru prevenirea şi intervenţia în evenimentele montane din Gorj

499

Cu ceva timp în urmă relatam în paginile cotidianului Gorjeanul faptul că pentru prima dată în cadrul unui program românesc cu finanţare europeană s-a reuşit introducerea elementelor necesare pentru construirea unor baze specializate în operaţiuni de salvare montană la nivelul judeţului nostru.

Doar două judeţe la nivel naţional, printre care şi Gorjul, au reuşit la acea dată să se încadreze în condiţiile foarte severe ale programului în cauză şi asta datorită faptului că respectivul demers avea o multitudine de componente printre care şi acţiunile specializate de salvare montană, iar valoarea totală a proiectului trebuie de asemenea să îndeplinească un complex de condiţii.
6“Sistemul Integrat de Salvare Montană – după cum ne mărturisea pe atunci Sabin Cornoiu, şeful salvamontului gorjean – este un exemplu pentru întreaga Comunitate Europeană datorită faptului că a fost o idee pur românească. Şi acum putem spune că respectivul demers a fost o oportunitate deosebită pentru judeţul nostru deoarece nu se ştie cu precizie dacă pe viitor va mai fi derulat un program asemănător”. Tot în acest context trebuie să menţionăm că pentru obiectivul general al demersului au fost identificate mai multe obiective prioritare unde putem enumera amenajarea a 9 posturi Salvamont ce vor funcţiona ca baze de salvare şi nu în ultimul rând ca baze de informare turistică.
1Aceste posturi trebuiau să fie dotate cu materiale şi echipamente specifice condiţiilor de salvare montană zonei noastre. Fiecare post urma să aibă în componenţă staţie meteo proprie precum şi echipamente radio capabile să ofere legătura între posturile de salvare, la nivelul zonei fiind necesare şi 5 repartitoare radio, în acest context, posturile de salvare montană urmând să furnizeze şi prognoze meteo ori, după caz, legături radio în sistem integrat. Trebuie specificat că toate acestea trebuiau făcute pentru zona montană gorjeană unde existau 26 trasee montane pedestre, 3 zone amenajate pentru practicarea escaladei şi a alpinismului, 5 perimetre speologice de o importanţă deosebită la nivel naţional precum şi o zonă amenajată având toate dotările pentru practicarea sporturilor de iarnă (Rânca).
Astăzi, când relatăm despre progresul respectivului demers gorjean, construcţiile bazelor de intervenţie au fost finalizate, echipamentele şi dispozitivele speciale necesare au fost achiziţionate şi se află în depozitul central al Salvamontului gorjean şi este pe cale să demareze selecţia celor ce urmează să deservească posturile Salvamont. Avem toată încrederea că odată finalizate toate aceste proceduri, noul sistem integrat de salvare montană va fi în măsură să răspundă la toate apelurile şi va acţiona în cel mai scurt timp la urgenţelor turiştilor aflaţi prin munţii Gorjului şi nu numai.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here