Elev din Târgu-Jiu, agresat de părinții unui coleg în timpul orei de matematică

461

Un elev de clasa a V-a de la Școala Gimnazială “Voievod Litovoi’ din Târgu-Jiu susține că ar fi fost victima unei agresiuni, chiar în timpul orei de matematică. Băiatul de 12 ani și-a anunțat părinții adoptivi că după ce s-a bătut, în pauză, cu un coleg de clasă, pentru că respectivul l-ar fi ironizat pe motiv că este înfiat, aparținătorii acestuia au venit val vârtej la școală, încercând să-și facă singuri dreptate. Tatăl și bunica elevului în cauză l-ar fi lovit și scuipat, în timpul orei și în prezența profesoarei de matematică, pe colegul băiatului lor, cadrul didactic scoțând, într-un final, afară din sala de clasă rudele recalcitrante de etnie rromă. Incidentul în cauză a fost consemnat de profesoară într-un proces verbal, cadrul didactic menționând în document că elevul Vlad T. ar fi fost doar înjurat, în timpul orei, de membrii familiei Rădulescu.

Vlad T. este elev al Școlii Gimnaziale “Voievod Litovoi” din Târgu-Jiu din clasa a II-a, părinții înscriindu-l la această unitate de învățământ, unde sunt numeroși elevi de etnie rromă, deoarece băiatul este astfel mai aproape de casă. În cei patru ani de studiu, elevul, acum în vârstă de 12 ani, nu a avut probleme majore la școală, deși s-a mai bătut cu alți colegi care l-ar fi ironizat pe motiv că este crescut de părinți adoptivi. O declară chiar mama băiatului, Georgiana T. povestind că fiul său a mai fost victima glumelor făcute pe seama lui de alți copii din școală, dar incidentele nu au fost atât de grave ca și cel petrecut marți.

A aflat de la un alt părinte
“Am aflat abia miercuri că Vlad s-a bătut în prima pauză, cu o zi în urmă, cu un elev de clasă, de etnie rromă. Mi-a spus asta mama uneia dintre colegele de clasă ale lui Vlad, femeia aflând de la fiica ei cele petrecute, marți, la ora de matematică. Mi-am întrebat atunci fiul ce s-a întâmplat și cu greu am aflat că în prima pauză, el și un alt coleg, de etnie rromă, s-au bătut. Fiul meu mi-a spus că respectivul băiat ar fi râs de el, motiv pentru care ambii și-au împărțit, în pauză, în clasă, pumni și picioare. Nu este exclus ca fiul meu să-și fi lovit colegul în nas, iar acestuia să-i fi curs sânge, dar știu de la el că și respectivul l-a lovit pe el destul de serios. Vlad mi-a povestit că puțin mai târziu, în timpul orei de matematică, familia colegului a intrat în clasă, în timpul orei. Deși profesoara era în clasă, bunica și tatăl băiatului respectiv l-ar fi agresat pe fiul meu, bunica lovindu-l cu palmele peste cap și aducându-i injurii, iar tatăl scuipându-l. Totul s-ar fi petrecut în fața colegilor săi, uimiți de cele întâmplate”, a explicat mama lui Vlad T.
Femeia susține că, în atare condiții, a cerut explicații conducerii școlii abia miercuri, joi femeia fiind invitată la unitatea de învățământ pentru a vorbi cu directorul, dar și cu polițiștii de proximitate.

Amendați cu 100 de lei!
Discuțiile i-au absolvit deocamdată pe aparținătorii de etnie rromă de un dosar penal, deși aceștia, în cazul unei plângeri la IPJ Gorj, pot fi cercetați pentru agresiune fizică și verbală asupra unui minor.
“Am înțeles că aparținătorii colegului fiului meu vor fi amendați de polițiștii de proximitate pentru comportamentul lor. Știu că nu este suficient să primească o amendă, dar sper să înțeleagă că nu sunt în măsură să își facă singuri dreptate. Fiul meu are părinți, iar școala are profesori și directori”, a precizat Georgiana T.
Directorul școlii, Cristi Florescu, susține că familia Rădulescu ar fi primit, într-adevăr o amendă de 100 de lei, după discuția de joi din cadrul școlii.

Patru sesizări la Direcția de Patrimoniu pentru repararea camerelor școlii
Directorul Florescu, în activitate de doar o lună de zile, susține că, deși incidentul pare că s-a rezolvat, școala nu a trecut cu vederea cele întâmplate. Directorul spune că a fost nevoit o zi să facă, personal, de pază la ușa unității de învățământ pentru siguranța elevilor, ca joi această sarcină să fie pusă în cârca profesorilor de serviciu.
“După cele întâmplate eu am fost nevoit să fac pe paznicul școlii, asta deoarece camerele video ale unității de învățământ nu funcționează din 2015. Pentru remedierea situației s-au făcut trei sesizări la Direcția de Patrimoniu a Primăriei Târgui-Jiu, ca abia acum să vină cineva de acolo să vadă dacă poate rezolva problema. Să sperăm că sistemul video va fi pus în funcțiune pentru că dacă acesta mergea astfel stăteau datele problemei”, spune Florescu.
Cert este că Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu a fost sesizată de trei ori în 2015 în legătură cu sistemul video defect al școlii, dar responsabilii direcției au tratat cu nepăsare aceste reclamații. Ieri însă, noul director de la Patrimoniu, la sesizarea directorului școlii, a percutat și a trimis un angajat să rezolve problema. Camerele școlii încă nu merg, dar măcar există interes pentru repararea lor.

Școala, deschisă doar la pauză
Florescu susține că de ieri școala este deschisă, sub supraveghere, doar în pauză, profesorii de serviciu închizând cu cheia ușile de acces în timpul orelor. “Nu avem bani pentru a plăti un paznic care să supravegheze școala. Este foarte greu să ținem poarta închisă atâta timp cât avem în curte și sala de sport. Am decis însă, în consiliul profesoral, să însărcinăm profesorii de serviciu cu închiderea clădirii pe timpul orelor și cu deschiderea ușilor doar la pauză. Trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru siguranța elevilor”, a mai subliniat directorul unității de învățământ, neascunzând că școala este una unde elevii rromi sunt majoritari, iar părinții lor au încă senzația că pot lua unele decizii care nu le aparțin.

La Școala Gimnazială “Voievod Litovoi” din municipiu 90% dintre elevi sunt de etnie rromă. Periodic, polițiștii de proximitate vin în unitatea de învățământ pentru a le spune elevilor că ordinea trebuie respectată. Polițiștii nu îi pot educa, din păcate, și pe părinții elevilor în legătură cu respectarea legii și ordinii publice.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here