Sinistrații revin în case

324

Vremea mai bună care a fost ieri la Novaci și retragerea apelor după ce acestea au reintrat în matca Gilortului le-au permis sinistraților de aici să revină în casele pe care le-au părăsit marți, când viitura le-a distrus toată agoniseala. Munca de-o viață a oamenilor s-a dus pe apa sâmbetei, acum aceștia încercând să recupereze ce se mai putea. În case mâlul și nisipul măsurau peste un metru grosime, apele fiind și mai mari decât atât, distrugerile din locuințe fiind complete. Localnicii au intrat cu greu în case, numai după ce o volă a scos toată ziua nisipul de pe ulița satului, croind drum spre locuințe la fel ca iarna prin nămeți. În curți și în case jandarmii și pompierii militari s-au ocupat de scoaterea mâlului și a apei, oamenilor nerămânându-le decât să facă inventarul pagubelor.
“Ce ne facem noi de acum încolo că în afară de cămașa de pe mine, luată de la niște vecini, nu am rămas cu nimic. Uite, sunt cu picioarele goale, în rest, nămolul în casă e de un metru. Canapea, paturi, sobă, totul e în apă și îngropat în mâl. Ne ajută acum autoritățile, dar noi ce vom face de luna viitoare, că vine toamna acuși, iar noi, cum suntem la munte, vine iarna mai repede. Am rămas cu zidurile de la case, bine că nu se dărâmă și astea. Tot ce aveam și noi aici e îngropat în mâl, în pământ. Nu am văzut așa ceva în viața mea. Eram în curte când a venit apa și dintr-o dată m-am trezit cu ea până la gât. M-am prins bine de un lemn și am rămas aici până au venit niște autorități de ne-au scos. Știu doar că țipam atunci într-una”, spune Ileana Munteanu, una dintre sinistratele scoase din apă la timp de către salvamontiștii gorjeni.
20140731_141427La fel ca ea sunt și alte familii din partea de sud a Novaciului, acolo unde apele au făcut prăpădul cel mai mare. Prin casele pline de mâl și apă nu mai există lucruri refolosibile. Ce nu a fost udat a fost umplut de mizerie, casele fiind de nelocuit la acest moment, deși sunt făcute cu etaj și amenajate modern. În unele din ele televizoarele amplasate pe perete, în apropiere de tavan, au scăpat intacte doar pentru că apa nu a ajuns până acolo, dar situațiile de acest gen sunt puține. Parterul și beciurile au fost complet distruse, oamenii spunând că nu mai au puterea să o ia de la capăt. “Aici era o bucătărie și o cămară, pe care le amenajasem la subsol. Acum apa e aici de un metru după ce s-a retras viitura, iar casa toată e înconjurată de un strat de nisip tot de un metru. Nu am mai rămas cu nimic, ne aduc vecinii mâncare caldă, dar și pe aia o mâncăm pe o bancă sau din picioare, că nici masa nu a mai rămas întreagă. Nu am mai găsit cotețe cu păsări, animale, nu mai spunem de astea, că nu mai e nimic din ele”, spune o altă localnică sinistrată.
De miercuri după-amiază oamenii au fost ajutați cu apă minerală și conserve, autoritățile mobilizând în zonă forțe care să ajute la curățarea locuințelor și a căilor de acces. Mai e însă mult de lucru la casele de pe malul Gilortului pentru că viitura a fost atât de mare încât efectele ei vor fi vizibile mult timp de acum încolo.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here