Sinistraţii de la Rasova nu s-au mutat în vilele noi, le preferă pe cele vechi

978

La aproape un deceniu de la raportarea calamităţilor naturale care le-au afectat locuinţele din satul Rasova, comuna Băleşti, cele cinci familii sinistrate în 2006 continuă să locuiască în vechile case care, culmea, au fost extinse şi consolidate între timp, chiar dacă proprietarii se plângeau atunci că acolo le fuge terenul de sub picioare. Asta, deşi, celor cinci li s-a oferit ajutor guvernamental, constând în bani, materiale de construcţii, dar şi terenuri în Băleşti pentru a-şi ridica noi locuinţe. De altfel, sinistraţii şi-au ridicat cu banii primiţi vile pe terenul fostului IAS din Băleşti, dar nu au mai plecat din vechile locuinţe pe care au preferat să le reabiliteze şi să le extindă, fără autorizaţii, chiar în paralel cu construcţia caselor cu etaj din apropierea DN67.

sinistrati rasova (6)Cinci cetăţeni din localitatea Rasova, comuna Băleşti, au primit în 2006 ajutor guvernamental şi mari facilităţi de la autorităţile locale, pe motiv că locuinţele lor le-au fost afectate atunci de inundaţii şi alunecări de teren. Pe lângă materiale de construcţii, sinistraţii au primit bani, se vehiculează că numai primăria le-a dat câte o jumătate de miliard de lei vechi în vederea construirii unor noi locuinţe, dar şi câte o parcelă generoasă de teren în centrul comunei. Beneficiari au fost atunci Petrescu Dumitru Mihăiţă, al cărui socru este consilier local, acesta finalizându-şi în ultimii ani vila, Petrescu Ion care între timp şi-ar fi înstrăinat deja noua construcţie printr-un act de vânzare cu clauză de întreţinere, Popa Gheorghe care a rămas cu vila fără acoperiş, pe motiv că şi-ar fi vândut o parte din materialele de construcţie primite gratis, Şarapatin Dumitru care şi-a finalizat şi el noua locuinţă cu etaj şi Lina Udriştoiu care mai are de lucru la vila cu etaj.

sinistrati rasova (7)Vile goale, impozit mai deloc!
Culmea este însă că noile vile ale acestor sinistraţi stau goale în prezent, beneficiarii ajutoarelor preferând să locuiască în vechile case care nu mai sunt pe teren accidentat şi chiar să şi le extindă cu noi construcţii neaprobate de autorităţile locale. Vecinii sinistraţilor care nu au avut “norocul” să primească bani şi terenuri de la autorităţi, deşi au locuinţe chiar dărâmate şi afectate de alunecări, susţin că primarul a refuzat să elibereze autorizaţii de construcţie sinistraţilor ştiind că respectivii ar fi trebuit să plece din acele locuinţe.
sinistrati rasova (8)Sinistraţii nu plătesc astfel impozit pentru extinderea de locuinţe şi nici nu au fost amendaţi pentru asta. În ceea ce priveşte vilele noi, acestea ar fi fost impozitate abia în acest an, deşi sunt nouă ani de când construcţia caselor a început, iar terenurile le-au fost încredinţate sinistraţilor tot de atunci.

sinistrati rasova (1)Dosare penale pentru drumul din Rasova
Nu numai comportamentul sinistraţilor din Rasova pune întrebări în rândul localnicilor din sat, ci şi drumul dezastruos din localitate, plin de gropi, în care s-au investit miliarde de lei. De altfel, drumul în cauză face obiectul mai multor plângeri penale, aflate la Parchetul Târgu-Jiu, în urma sesizărilor repetate a unor cetăţeni din Rasova.
sinistrati rasova (2)Localnicii susţin că la începutul acestei săptămâni, de teama anchetatorilor, autorităţile locale au venit şi au făcut mai multe măsurători la drumul în cauză, impunându-se şi începerea unor lucrări de reabilitare a arterei, deşi acestea trebuiau făcute de mult timp.
Acum pe drumul sătesc, de doar câteva zile, mişună utilaje pentru repararea tronsonului şi a podurilor cu dosar penal.
Asta mai ales că nu ar exista justificări pentru cheltuirea banului public investit în astfel de lucrări.
Anamaria Stoica

sinistrati rasova (5)Ajutor de urgenţă pentru sinistraţi, în 2006
Prin Hotărârea 646/2006, intrată în vigoare pe 26 mai 2006 s-au acordat ajutoare de urgenţă, în sumă de 800 de lei, celor cinci sinistraţi din Gorj. Banii proveneau din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei pe anul 2006 pentru refacerea locuinţelor distruse de inundaţii şi alunecări de teren. Hotărârea a fost semnată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta a fost doar unul dintre multiplele beneficii primite atunci de către cei cinci de la autorităţi.

sinistrati rasova (4) sinistrati rasova sinistrati rasova (3)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here