Singurul ansamblu din Gorj care practică dansul călușarilor

1496

Ansamblul Folcloric „Flori de Joc” al Căminului Cultural Țânțăreni a câștigat premiul pentru valorificarea și promovarea tradițiilor populare, premiu acordat pentru prima dată anul acesta în cadrul Festivalului de Romanțe „Sara pe Deal”, desfășurat recent la Țânțăreni. Este singurul ansamblu din Gorj care mai practică jocul călușarilor.

Ansamblul a fost reînființat în anul 2020, la inițiativa primarului Robert-Marian Ciutureanu. Prin evoluția lor, copiii care fac parte din ansamblu au câștigat în ultimii ani mai multe concursuri naționale și internaționale.
Pașii micilor artiști sunt șlefuiți cu pricepere și dăruire de coregraful Radu Adrian, dansator al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova și de către coordonatorul ansamblului, Iuliana Ionescu. Micii artiști au încântat publicul prezent la festivalul de romanțe, dar și juriul care le-a acordat premiul „Sara pe Deal” la secțiunea dansuri populare, pentru promovarea și valorificarea tradițiilor populare. Festivalul de romanțe „Sara pe Deal” a fost organizat pe 25 iunie de către Consiliul Local, Primăria Țânțăreni și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, la baza sportivă din Florești.
„Flori de Joc” era singurul ansamblu din județul Gorj care mai punea în scenă, la evenimente, CĂLUȘUL. Ultimul dans realizat de grupa mare de la „Flori de Joc” din Țânțăreni a fost în urmă cu doi ani, acum grupa cea mică fiind în pregătire pentru căluș. Coordonatorul Iuliana Ionescu spune că așteaptă să se alăture cât mai mulți copii din localitate la ansamblu, pentru a duce mai departe dansul și portul popular de la Poarta de Sud a Gorjului. Călușul se joacă în Țânțăreni datorită târgului săptămânal din localitate, aici venind comercianți de la Vâlcea și Olt, dansul fiind preluat de la ei.

Călușul, în patrimoniul UNESCO
„Dansul Căluşarilor este înscris în Patrimoniul UNESCO din 2005. Odinioară, în satele din Oltenia, săptămâna Rusaliilor era sărbătorită cu Dansul Căluşarilor. Cei mai zvelţi dintre bărbaţi «se legau» sub steag, pe malul apei sau la hotar, iar din Duminica Rusaliilor, «herghelia divină» colinda satele şi vindeca bolile trupului şi ale sufletului. Acum însă ansamblul din Țânțăreni este singurul care mai practică acest dans. Căluşul uimește mereu prin măiestria dansului şi frumuseţea costumaţiei”, spun reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Călușul este un obicei românesc practicat în perioada numită popular Rusalii, mai exact în cele nouă zile dintre sărbătoarea ortodoxă de Înălțare și cea numită Rusalii.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here