Sindicatele nu scot minerii și energeticienii în stradă! Federațiile din CEO cer soluții premierului Dăncilă

1346

Trei dintre cele patru federații semnatare ale CCM în Complexul Energetic Oltenia s-au întâlnit, ieri, la Târgu-Jiu pentru a discuta care sunt pașii de urmat pentru perioada viitoare. În cadrul discuțiilor nu s-a mai pus problema anunțată de FNME cu câteva zile în urmă, legată de scoaterea în stradă a sindicaliștilor, ci s-a discutat pașnic despre solicitarea de soluții premierului Dăncilă. Cele trei federații au reiterat astfel printr-o scrisoare deschisă interpelarea senatorului PSD, Scarlat Iriza, de a se constitui la nivel guvernamental o comisie în care să se discute și să se caute soluții pentru compania din Gorj. De asemenea, sindicatele din cele trei federații au adresat o solicitare scrisă conducerii companiei pentru a primi situația exactă economico-financiară a CEO la finalul lunii iunie 2019.

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie, ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate Univers, dar și cei ai Federației Sindicatelor Libere Independente Petrol-Energie, care reprezintă interesele a 11000 de salariaţi din Societatea Complexul Energetic Oltenia, au discutat despre problemele companiei, decizând să ceară sprijin premierului. În cadrul scrisorii, semnatarii își exprimă ,,profunda noastră îngrijorare în legătură cu situația foarte grea în care se află Complexul Energetic Oltenia, datorită modului în care funcționează piața de energie din România (funcționare neconcurențială), cât și a întârzierilor nejustificate ale adoptării actelor normative necesare pentru deschiderea fronturilor de lucru în carierele miniere”.
Semnatarii scrisorii îi solicită astfel premierului numirea unei comisii la nivelul Guvernului României, care să găsească soluțiile necesare asigurării stabilității economico-financiare a Complexului Energetic Oltenia, care, în opinia acestora, se degradează iremediabil. Liderii se pun, de asemenea, la dispoziția premierului Dăncilă, căreia îi solicită o întâlnire necesară pentru bunul mers al CEO.,,Contradicțiile din Proiectul Strategiei Energetice și mesajele transmise de conducerea Ministerului Energiei destabilizează pacea socială în rândul salariaților care merită siguranța locurilor de munca după eforturile depuse pentru asigurarea siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național. Decarbonizarea nu înseamnă, doamnă Prim-Ministru, renunțarea la combustubilul fosil (cărbune) pentru producerea energiei electrice. Am adaptat ca și companie, tehnologii care să nu mai polueze, modernizând agregatele din centralele electrice, astfel încât ne-am încadrat în parametrii necesari pentru a obține acordurile de mediu pentru cele patru termocentrale din portofoliul companiei. Vă asigurăm, doamnă Prim-Ministru, de tot sprijinul nostru în vederea găsirii celor mai bune soluții care să protejeze interesele strategice ale statului român și vă solicităm o întâlnire, cât mai repede cu putință pentru a asigura continuarea activității în condiții de eficientă a Complexului Energetic Oltenia”, se subliniază în document. Printr-o adresă, cele trei Federații din CEO cer și situația financiară a societății. Sindicatele nu au anunțat acțiuni de protest, în perioada imediat următoare, așa cum, recent, mai mulți lideri declarau în mass-media.
A.STOICA

1 COMENTARIU

  1. Exista o contradictie: președintele Directoratului zice ca totul e roz, indicatorii s-au îndeplinit si el nu este de vina. De unde vine atunci situatia grea ? De ce trebuie ajutorul premierului daca nimeni nu este vinovat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here