Nici nu s-au finalizat bine demersurile Guvernului de a înfiinţa Complexul Energetic Oltenia, dar şi pe cel de la Hunedoara, că sindicatele conduse de Constantin Creţan au şi iniţiat demersurile la instanţele de judecată pentru a contesta înfiinţarea noilor entităţi energetice.
Federaţia Naţională a Muncii, Uniunea Sindicală a Muncii Oltenia, dar şi diferite organizaţii din structura acestor sindicate, au iniţiat procese la Curtea de Apel Bucureşti prin care se opun înfiinţării CEO, dar şi CEH.
Creţan a invocat în demersurile sale şi ale colegilor săi faptul că sindicatele pe care le reprezintă nu au fost consultate în privinţa deciziei Guvernului de a forma cele două complexuri energetice regionale. „Am acţionat Guvernul în judecată pentru că ne opunem categoric unor astfel de demersuri. Legislaţia îi obliga să ne consulte şi pe noi, puteau să ne întrebe ce părere avem şi apoi puteau să ia decizia pe care o considerau mai bună. În plus, actualele structuri organizatorice au de plătit diferite sume de bani către membrii noştri de sindicat. Avem procese pe rol la instanţele din Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea în care solicităm diferite drepturi pentru membrii noştri. La început cei de la Gorj nu ne-au dat dreptate, dar când au văzut că la Mehedinţi şi Vâlcea colegii dumnealor judecători dau altfel de decizii am început să avem câştig de cauză şi la Târgu Jiu pentru că tot în România suntem şi legea trebuie să fie aceiaşi peste tot”, spune Creţan, sindicatele conduse de el având pe rolul Curţii de Apel Bucureşti nu mai puţin de 10 procese împotriva CEO, toate urmând să înceapă în prima parte a anului viitor. Unele au ca prim termen luna martie, ceea ce face ca pronunţarea unei sentinţe definitive să se pronunţe mult mai târziu, lucru care nu înseamnă decât tergiversarea la nesfârşit a înfiinţării noii entităţi energetice.
Gelu Ionescu