Sindicatele din educație cer o întâlnire cu ministrul Muncii

944

Într-o adresă oficială adresată Ministerului Muncii, Federaţia Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” solicită o întâlnire cu Raluca Turcan pentru a discuta problema salarizării personalului din învățământ.
„Federaţia Sindicatelor Libere din învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vă adresează rugămintea de a stabili, într-un termen cât mai scurt, o întâlnire în cadrul căreia să discutăm problema acută a salarizării personalului din învățământ. Vă reamintim că, încă de la intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, salarizarea personalului din învățământ a fost inechitabilă, coeficienții de salarizare situându-se în pătrimea inferioară a raportului salarial, ceea ce nu reflectă importanța socială a muncii desfăşurate în unitățile şi instituţiile de învățământ din România.
Tratamentul inechitabil a continuat: în timp ce alte categorii de salariați au beneficiat de acordarea salariilor maxime încă din anul 2018 (o parte din salariații din cadrul familiei ocupaționale de funcții bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”) sau de stabilirea salariilor de bază conform unor criterii diferite, care au asigurat o salarizare superioară (funcționarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație” din aparatul propriu al consiliilor județene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, personalul care ocupă funcții de demnitate publică), personalul din învățământ nu a atins nici până în prezent maximul salarial prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Prin dispozițiile art. 55 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, s-a reglementat acordarea, într-un termen rezonabil, a majorărilor salariale cuvenite conform Legii-cadru nr. 153/2017, astfel încât personalul didactic urma să primească salariile corespunzătoare anului 2022 de la data de 01.09.2020. Ulterior, această minimă măsură de accelerare a creșterii nivelului salarial a fost amânată pentru data de 01.09.2021, prin prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, apoi eliminată sine die prin dispozitiile art. I din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.
Și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar este afectat de scăderea accentuată a nivelului de trai, în condiţiile în care acesta primeşte cele mai mici salarii reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017, însă prestează, în mod constant, activități peste norma de muncă legală şi/sau neprevazute în fişa postului, nefiind recompensat în niciun fel pentru acestea”, se arată în adresa semnată de președinții celor trei federații.
„Educația de calitate poate fi oferită numai de un sistem de învăţământ în cadrul căruia salariaţii – personal didactic de predare, personal didactic auxiliar și personal nedidactic sunt remunerați corespunzător, raportat la responsabilitatea, complexitatea şi riscurile activității pe care o desfăşoară”, se mai arată în adresa menționată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.