Sindicatele din CEO solicită participarea angajaților companiei la profit! Câți bani ar putea primi minerii și energeticienii!

1353

Liderii federațiilor sindicale din Complexul Energetic Oltenia au cerut, marți, Directoratului companiei energetice, majorarea salariului de bază pentru toți salariații, cu suna de 450 de lei. Sindicaliștii au solicitat și introducerea în viitorul Contract Colectiv de Muncă (CCM) a unui articol referitor la participarea salariaților la profit, în contextul declarațiilor președintelui Directoratului care a spus, public, că în acest an, CEO o să aibă un rezultat financiar pozitiv din care se vor acoperi și pierderile din anii anteriori.

Angajații CEO vor putea primi o parte din profitul companiei energetice, dacă propunerea șefilor federațiilor sindicale privind participarea salariaților la profit va fi inclusă în Contractul Colectiv de Muncă aflat în vigoare. În prezent, repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome este reglementată de un act normativ adoptat în 2001 de Guvernul României și prevede că aceste entități ,,care s-au angajat şi au stabilit prin bugetele de venituri şi cheltuieli obligaţia de participare la profit, ca urmare a serviciilor angajaţilor lor în relaţie cu acestea, pot acorda aceste drepturi în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat la nivelul agentului economic, în exerciţiul financiar de referinţă”. Mai mult, în decembrie 2020, senatul a adoptat un proiect de lege în sensul acesta, care prevede că, ,,prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabili o cotă procentuală diferită de cea prevăzută la alin.(5), dar care nu poate fi mai mică de 7,5%, și nici mai mare de 25%”. De prevederile acestei legi ar putea beneficia salariații care au o vechime de minimum 12 luni în relația de muncă cu angajatorul. Proiectul de lege a ajuns, la începutul anului trecut, la Camera Deputaților, însă nu a fost pus pe ordinea de zi. De atunci, Guvernul a dat aviz negativ initiative legislative, la fel ca și trei comisii importante din Camera Deputaților: Comisia juridical, de disciplină și imunități, Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru industrii și servicii. Federațiile sindicale au solicitat Directoratului CEO majorarea cu 450 de lei a salariilor tuturor angajaților, începând cu prima zi a anului viitor, suma reprezentând diferența dintre salariul minim pe economie prognozat pentru anul 2023 și salariul minim actual, urmând ca negocierea colectivă a salarizării personalului să se realizeze în conformitate cu prevederile CCM.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here