Sindicatele și administrația CEO, aproape de a face pace

145

Sindicatele şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia se vor întâlni până vineri pentru a semna un protocol în baza căruia celor 19.000 de salariaţi să le fie reîntregite salariile, diminuate cu 20% prin reducerea săptămânii de lucru de la cinci zile la patru. Aceasta este vestea cu care s-au întors de la Bucureşti echipele de negociatori ale celor două tabere, echipe care se vor întâlni din nou zilele acestea pentru a finaliza discuţiile cu un protocol.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Ion Ruşeţ, spune că după discuţiile purtate la Bucureşti cu administraţia, luni seara, în prezenţa ministrului delegat pentru Energie Constantin Niţă, sindicatele nu se pot declara pe deplin mulţumite. Acesta declară că sindicatele doresc mai întâi să vadă un protocol semnat cu administraţia şi respectat de ambele părţi, protocol prin care ar urma să fie stabilite modalităţile de reîntregire a salariilor. „Cel mai devreme miercuri şi cel mai târziu vineri ar urma să avem această întâlnire pentru a semna un protocol. Atunci vom vedea cum propune administraţia reîntregirea salariilor şi revenirea la programul normal de lucru. Până atunci, eu şi colegii mei care am fost la negocieri vom informa conducerea FNME despre cele discutate şi ulterior vom vedea ce se va decide din punct de vedere al sindicatelor”, a menţionat, ieri, Ruşeţ.

Baican, prezenţă obligatorie
Liderul sindical afirmă că ministrul delegat Constantin Niţă a decis ca la toate negocierile ce se vor purta de acum încolo între sindicate şi administraţia CE Oltenia el să fie reprezentat de consilierul său, Gavril Baican, fost director general la fosta Regie Autonomă a Lignitului Târgu Jiu. Discuţiile cu ministrul delegat Constantin Niţă s-au purtat în absenţa managerului privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi a preşedintelui FNME Marin Condescu, deşi amândoi ar fi trebuit să fie prezenţi la întâlnire, aşa cum stabiliseră în urmă cu o săptămână, când Niţă a fost prezent la Târgu Jiu pentru a media conflictul dintre cele două părţi. „Domnul Ciurel, din ce ni s-a spus, a avut învoire de la domnul ministru, fiind implicat în nişte negocieri pentru încheierea unui contract de vânzare de energie electrică, iar preşedintele nostru, domnul Condescu, este pentru trei zile plecat din ţară, de aceea nu a putut participa niciunul la întâlnirea de la Bucureşti”, a explicat Ruşeţ.
Federaţia Naţională Mine Energie a cerut, anterior, demiterea conducerii CE Oltenia, după ce administraţia a decis unilateral reducerea de la 1 iunie a săptămânii de lucru de la cinci la patru zile. De asemenea, administraţia a stabilit în cursul lunii mai, fără acordul sindicatelor, ca veniturile a circa 800 de angajaţi TESA să fie diminuate cu până la 50%, în cadrul unui program de economisire a veniturilor unităţii, pe fondul cererii scăzute de energie obţinută pe bază de lignit. FNME a reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj deciziile cu care nu a fost de acord, inspectorii de muncă stabilind în urma unui control că administraţia avea dreptul legal să reducă programul de lucru la patru zile, dar că nu putea să reducă şi salariile angajaţilor fără să aibă acceptul acestora, unitatea fiind obligată să restituie sumele cu care au fost reduse veniturile diminuate ilegal.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here