Sindicat nou la Mătăsari: Marciuc şi Ruşeţ, preşedinţi la SME Jilţ-Turceni

529

Picture 091Un nou sindicat a luat naştere ieri la Mătăsari, reunind în structura sa patru sindicate din Jilţ şi unul din Dragoteşti. Noua organizaţie sindicală va purta denumirea de Sindicatul Mine-Energie(SME) Jilţ-Turceni, pentru noua conducere dându-şi astăzi votul peste 200 de membri.

Sindicatul astfel creat va asigura reprezentativitatea salariaţilor din cadrul Complexului Energetic(CE) Turceni, motiv pentru care reprezentantul administraţiei, directorul general al unităţii energetice, Octavian Graure, a şi fost prezent la eveniment. În final, Adrian Marciuc a fost ales preşedinte al acestui sindicat în timp ce Ion Ruşeţ, a devenit, la cererea sindicaliştilor, preşedintele de onoare al celui mai mare sindicat din Gorj şi chiar din ţară.

Liderii de sindicat importanţi din Bazinul Jilţ şi-au dat ieri întâlnire la Mătăsari, la sediul fostei Uniuni Sindicale Mine-Energie(USME) Jilţ Turceni. Asta deoarece trebuiau să îşi dea votul Picture 011pentru structura sindicală formată din Sindicatul Liber al Salariaţilor Jilţ Sud, Sindicatul Minier Jilţ Nord, Sindicatul Liber E.M. Dragoteşti, Sindicatul ECFU Jilţ şi Sindicatul Liber TESA Jilţ. Înainte însă de a trece la vot, au luat cuvântul în faţa celor prezenţi la conferinţa sindicală, încurajând audienţa, atât liderul FNME, Marin Condescu, cât şi Ion Ruşeţ, fostul preşedinte al USME Jilţ-Turceni, rămas aproape de structura sindicală. Prima parte a lucrărilor şedinţei a fost încheiată de Adrian Marciuc, singurul care a candidat, având susţinerea necesară, pentru funcţia de preşedinte al noului sindicat.

Condescu şi cei 10.000 de miliarde de lei

În faţa sindicaliştilor a luat cuvântul şi Marin Condescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME), care a subliniat importanţa mineritului din Gorj şi cea a aportului adus de mineri la bugetul de stat. “Tot se încearcă să se speculeze că activitatea minieră din Oltenia nu ar fi benefică. Activitatea minieră este însă benefică şi lucrează fără subvenţii de la stat. Din Picture 0411997, în sectorul minier Oltenia nu s-au acordat subvenţii de la stat. În fiecare an ducem însă la bugetul statului 10.000 de miliarde de lei. Atunci putem să vorbim de un management prost? Nu. Putem să vorbim însă despre campania partidelor care sunt în Opoziţie, deoarece ştim ce au făcut când erau la Putere, (..) toate se fac pe spinarea noastră. Vreau să spun că din 1997, sau, mai bine, din 1990 şi până acum am avut conduceri administrative bune, care împreună cu sindicatele am creat strategii. Nu am lăsat niciodată să ne facă strategiile ministerele, ne-am dus acolo cu strategia făcută de noi şi de administraţie. Ne-am dus cu soluţii, nu am aşteptat să ne dea ei soluţii, iar una din reuşitele noastre este că ne-am dus cu soluţii nu cu probleme”, a declarat Condescu. Sindicalistul a felicitat, în final, conducerea sindicatului de la Jilţ pentru noua structură menţionând că: “de constituirea acestui sindicat eu mă bucur, la fel ca şi întreg colectivul de la Federaţia Mine Energie. Sperăm ca pe viitor să găsim aceleaşi soluţii în toate bazinele miniere. Iar cum este o vorbă în sport «minte sănătoasă, în corp sănătos», nouă ne trebuie «suflet sănătos, în corp sănătos»”.

Marciuc a făcut bilanţul

Preşedintele Adrian Marciuc a făcut apoi o prezentare a structurilor sindicale din Bazinul Jilţ. Picture 051“Structura sindicală din Jilţ a început în 1990, prin Sindicatul Minier Jilţ-Sud, prin Sindicatul Minier Dragoteşti, care a apărut în aceeaşi perioadă şi prin Sindicatul Nord, apărut după acestea două. A urmat apoi Sindicatul ECFU şi, în final, Sindicatul TESA, realizat în 2005. Acum, Sindicatele Jilţ –Sud deţin 1120 de membri, Sindicatul Nord are 989 de membri, Sindicatul Dragoteşti, alţi 183 de membri, Sindicatul TESA are 149 de membri iar Sindicatul ECFU are 105. Cum spunea domnul Gîrjoabă, aveam în 1990, 8000 de membri de sindicat iar acum am rămas 2500 pe toată zona”, a declarat în faţa audienţei, Adrian Marciuc. Preşedintele a povestit apoi cum s-a organizat, de fapt, mişcarea sindicală din Jilţ, după un refuz la discuţii a unuia dintre directorii de la Turceni. S-au subliniat apoi aportul adus de Ion Ruşeţ în dezvoltarea USME, enumerându-se victoriile obţinute în beneficiul salariaţilor din Turceni. “Domnilor delegaţi, au fost multe răbdări şi câştiguri în această perioadă: drepturi salariale şi plata lor conform contractului colectiv de muncă, bonificaţii, ajutoare financiare”, a completat Marciuc.

O singură voce

Cei prezenţi la conferinţă au declarat, în finalul discursului lui Marciuc, că îl susţin pe acesta drept preşedinte al noului sindicat, unii menţionând că, de fapt, prin această întrunire s-a făcut doar o reconfirmare a vechii conduceri la cârma noului sindicat, lucru confirmat şi de lideri. “Eu sunt de aproape doi ani de zile preşedinte al Uniunii Mine-Energie, care se transformă în Sindicatul Mine-Energie. Legea ne obligă la această comasare dacă vrem să stăm la masă şi să avem reprezentativitate la nivelul CE Turceni. Dacă se reorganizează sistemul energetic nu este nicio problemă vom face parte tot din FNME, dar pe Bazinul Jilţ va fi o singură voce”, a declarat Marciuc. De fapt, conform Legii Dialogului Social, pentru a fi considerat reprezentativ şi a putea negocia noul Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate un sindicat trebuie să aibă ca membri, jumătate plus unu din numărul total de angajaţi. Noul sindicat, ce a fost constituit în urma conferinţei de comasare de ieri, va purta denumirea de Sindicatul “Mine-Energie”(SME) Jilţ-Turceni şi va avea 2535 membri din cei 4537 de angajaţi ai CE Turceni. După înregistrarea la Judecătorie, acesta va fi cel mai mare sindicat minier din ţară.

Ruşeţ, preşedinte de onoare

În cadrul conferinţei de comasare prin fuziune a fost adoptat Statutul Sindicatului “Mine-Energie” Jilţ-Turceni. La propunerea Biroului Executiv, fostul lider al minerilor şi energeticienilor din Bazinul Jilţ-Turceni, Ion Ruşeţ, a fost desemnat preşedinte de onoare. “Colegii mei din Jilţ au găsit înţelepciunea să găsească o soluţie, de fapt formula cu un singur sindicat, care îi face mai puternici şi îi face reprezentativi la negociere. Acest sindicat, în condiţiile actuale a existenţei CE Turceni va fi singurul prezent la negocierea contractului colectiv de muncă, care este un lucru foarte important”, a declarat preşedintele onorific al sindicatului, Ion Ruşeţ.

Componenţa noului Birou Executiv al Sindicatului “Mine-Energie“ Jilţ-Turceni:

Marciuc Adrian Gheorghe – preşedinte

Geamănu Vasile – vicepreşedinte

Ciortan Constantin – vicepreşedinte

Mămăligă Petre – secretar general

Pagnejer Nicolae – secretar executiv

Moraru Ion – secretar executiv

Horcea Constantin – şef Departament Zonal Jilţ Sud

Stoica Virgil – şef Departament Zonal Jilţ Nord

Zamfir Marin – şef Departament Zonal Dragoteşti

Ciciu Cornel – şef Departament Zonal TESA

Negomireanu Ion – şef Departament Zonal CFU Jilţ

Preşedinta Organizaţiei de Femei ce urmează a fi aleasă.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here