Sindicalistul Torop: “Probabil că ne vom judeca cu statul!”

122

Sorin ToropConducerea Sindicatului Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Sesizarea se referă la timpul şi valoarea sumelor pe care le au de recuperat salariaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, care au câştigat anumite drepturi în instanţă, dar şi a sumelor pe care le au de înapoiat cei care au pierdut procesele. Sorin Torop, liderul sindicatului, spune că cel mai probabil urmează un proces cu statul.

În sesizarea depusă de Sindicatul Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării se arată că “Prin Legea 230/2011 pentru aprobarea OUG 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, angajaţii statului care au câştigat în mod definitiv şi irevocabil în instanţele de judecată şi au de recuperate sume de bani, de la statul român, conform acestor titluri executorii, o vor face eşalonat într-o perioadă de 5 ani după cum urmează: a) în anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu; b) în anul 2013 se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu; c) în anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu; d) în anul 2015 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu; e) în anul 2016 se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu”. Pe de altă parte, după cum scrie în sesizare, “prin Legea 53/2003 – Codul muncii, republicată art. 169, art. 256, art. 257, angajaţii care au pierdut în mod definitiv şi irevocabil în instanţele de judecată au de restituit sume de bani conform acestor titluri executorii, în timp de 3 ani după cum urmează: 33,3% în primul an, 33,3% în al doilea an, 33,4% în al treilea an”.

Aspecte discriminatorii, sesizate de sindicalişti

Sorin Torop, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj nu este de acord cu modul cum salariaţii DGASPC Gorj trebuie să restituie sumele pierdute în instanţă, comparativ cu felul cum le vor primi pe cele câştigate prin hotărâri judecătoreşti. “Aspectul discriminatoriu pe care dorim să îl sesizăm se referă la timpul şi valoarea sumelor şi nu la cauzele pentru care unii au câştigat sau au pierdut. Unii care au câştigat drepturile salariale în instanţe trebuie să îşi primească aceste drepturi în cinci ani de zile. Cei care şi-au pierdut drepturile în instanţă trebuie să le restituie în trei ani. Deci, statul îşi primeşte banii în trei ani şi îşi plăteşte datoriile în cinci ani. Probabil că ne vom judeca cu statul”, mărturiseşte Torop.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here