Sindicalistul-şef din BCR Gorj, victorie definitivă în războiul cu banca

270

Curtea de Apel Craiova i-a dat, la finalul lunii trecute, câştig de cauză liderului Comitetul Sindical Gorj al BCR, Vasile Galbenu. Printr-o sentinţă definitivă, instanţa a decis anularea deciziei de concediere pentru Galbenu şi reîncadrarea lui pe postul deţinut anterior concedierii ilegale. Procesul împotriva BCR a fost iniţiat nu numai de Galbenu ci şi de un alt coleg de muncă, şi el disponibilizat.

La termenul din 22 septembrie, Curtea de Apel Craiova a respins apelul BCR făcut după sentinţa definitivă pe fond obţinută de Galbenu şi de colegul său. Liderul de sindicat obţine astfel o sentinţă definitivă care obligă cea mai mare bancă din România să-l reîncadreze pe postul deţinut anterior concedierii dar şi să-i plătească acestuia salariile restante, care depăşesc cu uşurinţă o jumătate de miliard de lei vechi.

vasile galbenuDespăgubiri plus salariul
Instanţa de fond a mai hotărât, în luna martie a acestui an, ca BCR să le achite celor doi nu numai despăgubiri constând în drepturile salariale ce li s-ar fi cuvenit pe perioada cuprinsă între data concedierii şi data reintegrării efective la valoarea indexată, în funcţie de rata inflaţiei. Banca este acum obligată să îi plătească lui Galbenu, şi colegului, dacă acesta a continuat, la rândul său, procesul, şi despăgubiri constând în diferenţele dintre comisioanele/dobânzile practicate pentru salariaţii BCR şi non-salariaţii BCR, aferente operaţiunilor prin conturile personale şi a câte unui credit aflat în derulare, corespunzător perioadei menţionate, conform deciziei tribunalului. La momentul sentinţei de fond, în cazul lui Vasile Galbenu, salariile compensatorii de plătit se ridicau la 55.240 lei, iar în cel al lui Nicolae Vasile, la 72.020 lei. Sumele au mai crescut între timp, urmând să creeze o adevărată gaură în bugetul BCR-ului, obligat să respecte sentinţa.
Reamintim că Banca Comercială Română(BCR) îi disponibilizase pe cei doi de la locurile de muncă, în toamna anului trecut, fără să ţină cont că ambii fac parte din sindicatul BCR.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here