Sindicalistul Popa: “Nu am cum să critic managerii spitalelor”

281

AMBULATORIUDin cauza bugetului redus pe care-l au, anumite spitale din judeţul nostru au suspendat tichetele de masă, pentru că altfel nu mai reuşeau să se încadreze în procentul prevăzut de lege, de 70% pentru cheltuielile de personal. Liderul sindical Valentin Popa, este supărat că membri de sindicat, angajaţi în unităţile sanitare gorjene, nu-şi mai primesc bonurile de masă, dar nu-i critică pe manageri pentru această situaţie.

Problema suspendării tichetelor de masă este una supărătoare atât pentru directorii spitalelor, valentin popacât şi pentru liderii sindicali, dar mai ales pentru salariaţii care se bazau pe aceste bonuri. Valentin Popa, preşedintele Sindicatului Sanitas Gorj şi al filialei judeţene a CNSLR-Frăţia nu este deloc liniştit ştiind că oamenii săi au rămas fără tichete. Totuşi, el conştientizează foarte bine situaţia în care se află sistemul sanitar la nivel naţional, nu doar judeţean, astfel că Popa nu-i învinovăţeşte pe managerii unităţilor spitaliceşti pentru suspendarea tichetelor. „Din păcate, există spitale unde s-au suspendat tichetele de masă. Nu am cum să-i critic pe manageri pentru acest fapt. E acea lege care obligă spitalele să se încadreze în procentul de 70% la cheltuielile de personal, de aceea avem probleme cu tichetele în anumite unităţi spitaliceşti din judeţul nostru”, confirmă Valentin Popa.

Diminuarea cheltuielilor, impusă de bugetul alocat

Managerii spitalelor gorjene se străduiesc să gestioneze cât mai corect bugetele primite de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Alocarea unor sume mult mai mici decât ar fi fost necesar fiecărui spital în parte, determină în anumite situaţii, luare a unor măsuri drastice, care implică diminuarea maximă a cheltuielilor. În acest sens, salariaţii din unele unităţi spitaliceşti nu-şi vor mai primi tichetele de masă. Spitalul Municipal Motru şi Spitalul Orăşenesc Turceni sunt două dintre unităţile sanitare gorjene care nu au reuşit să mai acorde salariaţilor bonurile de masă, pentru că dacă le ofereau depăşeau cei 70%. Nici Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu nu se mai încadrează în acest procent, bugetul alocat fiind atât de mic, încât conducerea acestei unităţi se vede nevoită să reducă la maxim cheltuielile. Doar o rectificare bugetară pe plus ar putea rezolva problema tichetelor la aceste spitale; de altfel, toate unităţile aşteaptă rectificarea bugetară, care se pare că va veni în următoarea perioadă, potrivit promisiunilor reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Situaţii fericite, în schimb, întâlnim la Spitalul Orăşenesc Novaci şi la Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari, unde managerii confirmă faptul că salariaţii îşi vor primi bonurile de masă.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here