Pentru a rezolva problemele celor pe care îi reprezintă, liderul sindical Ion Măruţă – preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj – s-a adresat parlamentarilor din judeţul nostru. Măruţă a depus personal memorii la birourile acestora şi este hotărât să continue demersurile până când se vor soluţiona problemele cu care se confruntă salariaţii din sistemul sanitar.
Sindicatul „Sănătatea” Gorj, organizaţie ce reprezintă interesele a 764 de salariaţi din unităţile sanitare ale judeţului Gorj, din toate categoriile profesionale, afiliată la Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” din România, a solicitat sprijinul parlamentarilor gorjeni pentru soluţionarea problemelor deosebit de grave cu care se confruntă cei pe care-i reprezintă. „Le-am cerut parlamentarilor de Gorj să intervină pentru soluţionarea favorabilă a mai multor solicitări, între care cea privind salarizarea personalului. De asemenea, i-am rugat să susţină respingerea proiectului de lege privind practica privată în spitalele publice şi susţinerea modului de salarizare propus de noi şi am anexat memoriul depus la Ministerul Sănătăţii pe aceste teme”, a confirmat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.
În opinia liderului sindical Ion Măruţă, salarizarea personalului trebuie realizată conform următoarei strategii: Creşterea procentului acordat spitalelor publice la 60% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate; Introducerea asigurărilor complementare de sănătate, care să asigure finanţarea serviciilor medicale publice care nu sunt decontate din pachetul de bază; O lege de salarizare a angajaţilor din sectorul sanitar, care să aibă la bază salariile minime din Sănătate (la un nivel echivalent celui prevăzut de Legea 284/2010) şi salarizarea suplimentară în funcţie de performanţă; Scoaterea salariaţilor din unităţile sanitare, care realizează venituri prin contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, din categoria salariaţilor bugetari.
Solicitările sindicaliştilor
Reprezentanţii Sindicatului „Sănătatea” Gorj mai cer echivalarea asistentelor medicale absolvente de postliceală; recunoaşterea tuturor drepturilor salariale ale medicilor care efectuează gărzi şi plata acestora; modificarea normativelor de personal pentru angajaţii TESA. „Considerăm că angajaţii din sănătate, pe care-i reprezentăm atât noi cât şi parlamentarii, au dreptul de a se bucura de sprijinul aleşilor în soluţionarea favorabilă a acestor solicitări”, mărturiseşte Măruţă. De precizat că structura teritorială a Sindicatului „Sănătatea” Gorj: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – 237 de membri; Spitalul Orăşenesc Târgu – Cărbuneşti – 131 de membri; Spitalul Orăşenesc Turceni – 93 membri; Spitalul Municipal Motru – 65 de membri; Spitalul Orăşenesc Novaci – 45 de membri; Spitalul Orăşenesc Rovinari – 40 de membri; Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” – 122 de membri; dispensarele şcolare din Târgu –Jiu – 31 membri.
Minodora Sucea