Sindicalistul Golea l-a însărcinat pe Condescu cu bugetul CE Rovinari

447

deschidereSindicalistul Marin Golea pare, la prima vedere, că nu mai face front comun cu şeful Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME) Marin Condescu. Asta pentru că şeful Sindicatului Minerul Rovinari şi-a arătat într-un fel insubordonarea, cerând, recent, lămuriri legate de realizarea Complexului Energetic Oltenia(CEO), proiect pentru care Condescu face lobby. Golea spune însă că nu are ceva direct cu înfiinţarea CEO dar menţionează că vrea să lămurească nişte lucruri care îi vor afecta pe cei peste 2400 de membri de sindicat, pe care îi are în subordine, înainte de 1 mai când se vrea realizat CEO. Ce vrea de fapt Golea?

Vrea aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2012 pentru Complexul Energetic(CE) Rovinari, demers care a tot fost amânat fără un motiv plauzibil, buget care prevede şi majorări salariale. Asta în condiţiile în care SNLO are un astfel de buget recent aprobat.

Sindicalistul Golea pare că derapează de la proiectul CEO, susţinut cu atâta aplomb de Marin Condescu. Asta deoarece Golea, personal, dar şi prin membrii săi de sindicat, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la intenţia exprimată de Guvernul României prin Ministerul Economiei cu privire la înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, urmată imediat de privatizarea acestuia, până la sfârşitul anului. De altfel sindicaliştii lui Golea de la Cariera Tismana au şi menţionat, în scris, că “această acţiune, dezbătută din ce în ce mai des în ultimul timp în contextul privatizării resurselor energetice naţionale poate duce la nesiguranţa asupra locurilor de muncă, diminuarea veniturilor şi chiar la sistarea activităţii”. Sindicaliştii nu se opresc aici şi anunţă răspicat că “dacă singura motivaţie a constituirii Complexului Energetic Oltenia este privatizarea, anunţăm că ne opunem la constituirea acestui Complex, întrucât în actuala formă de organizare angajaţii nu au avut probleme. Cerem să ni se explice de ce în actul de fuziune aprobat de Consiliile de Administraţie şi înaintat la Registrul Comerţului sunt luate ca referinţă situaţiile financiare aferente anului 2010, cel mai slab an din istoria companiilor care fuzionează. Considerăm aceasta ca un indiciu clar că se doreşte privatizarea pe un preţ mic, pentru că dacă s-ar fi luat în calcul situaţia anului 2011, un an mult mai bun decât 2010 din punct de vedere economic s-ar demonstra că unităţile funcţionează bine în actuala formă de organizare”.

Golea, de partea lui Creţan?!

Şi astfel, deşi a ameninţat că îl va da în judecată pe Constantin Creţan, sindicalistul-şef al Federaţiei Naţionale a Muncii, un activ combatant al CEO, Golea pare că trece în tabăra acestuia. Sindicalistul de la Minerul Rovinari contestă însă acest lucru şi spune că nu este de partea lui Creţan, litigiul cu acesta fiind de altă natură, şi de fapt nu este împotriva CEO, ci doar cere lămuriri în acest sens, dorind o nouă dezbatere pe tema CEO şi, foarte important, un buget de venituri şi cheltuieli aprobat pentru 2012 şi pentru Complexul Energetic Rovinari. Întrebat dacă nu i-au fost suficiente dezbaterile pe tema CEO, organizate de Marin Condescu, la care şi el a participat, Golea a răspuns negativ. “Mai este nevoie de o dezbatere pentru că sunt multe de lămurit”, a declarat Golea, cam pe aceeaşi linie cu sindicaliştii săi care au transmis ieri că vor, imperativ, o astfel de discuţie. “Cerem o dezbatere în regim de urgenţă a acestei teme în structurile sindicale din care facem parte, întrucât până în acest moment nimeni nu ne-a informat asupra avantajelor, dezavantajelor şi scopul acestei fuziuni”, se arată în comunicatul semnat de sindicaliştii Carierei Tismana, aflaţi în subordinea sindicatului lui Golea.

Complexurile nu au buget şi nici salarii majorate

De fapt ce ar fi de lămurit? Ar fi de clarificat faptul că deşi suntem în luna aprilie, Ministerul Economiei refuză sistematic să accepte la aprobare bugetul de venituri şi cheltuieli pentru CE Rovinari dar şi pentru CE Turceni, dar aprobă, cu trei săptămâni în urmă, acest buget pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, aprobând şi o majorare a fondului de salarii, se vehiculează cu 1,8%. Pentru CE Turceni se refuză aprobarea acestui buget, şi asta pentru că unitatea ar avea datorii depistate de Ministerul Finanţelor, adică ceva diferenţe privind împrumuturile în valută pe care unitatea le-a înregistrat. Astfel, deşi CE Turceni a înregistrat profit, au rămas ceva găuri neacoperite, cursul valutar având o creştere semnificativă în 2011.

Care este scuza pentru CE Rovinari?!

Dacă pentru CE Turceni ar fi cât de cât o scuză, pentru CE Rovinari nu există o astfel de scuză pentru neaprobarea bugetului. Golea a fost însă primul care a realizat ce se întâmplă şi a şi percutat. Neaprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli nu va duce la o creştere salarială pe 2012 şi la CE Rovinari, asta în condiţiile în care SNLO se bucură de majorări. În CEO se va intra cu actualele contracte colective de muncă iar dacă bugetul nu se va aproba salariaţii vor fi afectaţi financiar şi nu numai.

Condescu pus să rezolve problema la Ministerul Economiei

În atare condiţii, demersul lui Golea, pro-salariaţii CE Rovinari, este mai mult decât normal şi corect. Pentru rezolvarea problemei, Marin Condescu a fost pus să meargă la Bucureşti, la Ministerul Economiei să explice ce se întâmplă la Rovinari. Condescu trebuie să bată şi la porţile Ministerului Muncii şi la cel al Ministerului Finanţelor. “Condescu speră să rezolve problema şi să se aprobe bugetul”, explică astfel Golea, cu speranţă că şeful FNME va grăbi acest demers până la realizarea CEO. De la Cariera Tismana afectaţi de lipsa acestui buget sunt 700 de persoane. Sindicalistul Constantin Mitrescu de la “Energia” Rovinari sprijină şi el demersul lui Golea, spune sindicalistul de la “Minerul” asta în timp ce sindicaliştii de la CE Turceni nu stau nici ei cu mâinile în sân. Condescu s-a şi deplasat ieri la Turceni pentru discuţii cu sindicatele tocmai pentru problema bugetului lipsă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.