Sindicalistul Etăgan, strămutat de lux în cartierul Primăverii

152

Cartierul târgujian Primăverii s-a îmbogăţit de la jumătatea anului trecut cu o nouă construcţie ridicată tocmai în apropierea locului în care sindicaliştii lui Marin Condescu, în decembrie 2011, puneau piatra de temelie a unei biserici, ce ar fi urmat să poarte hramul Sfintei Varvara, protectoarea minerilor. Vila îi aparţine însă aghiotantului lui Condescu, Gheorghe Etăgan, care şi-a ridicat casa tocmai pe bucata de teren în capătul căreia ar urma să se construiască lăcaşul de cult. În locul în care se ridică acum vila cu etaj a lui Etăgan trebuia să se construiască un parc, potrivit proiectului anunţat tocmai de reprezentanţii FNME, în urmă cu mai bine de un an de zile.

Deşi, oficial, nu mai există teren în Târgu-Jiu pentru strămutarea altor gorjeni care deţin case în zonele afectate de lucrările miniere, pentru sindicalistul Gheorghe Etăgan, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME), s-a găsit o parcelă de peste o mie de metri pătraţi în cartierul Primăverii. Mai mult, parcela pusă pe tavă sindicalistului, şi el strămutat de lux din zona minerească a comunei Fărcăşeşti, se află în centrul cartierului la mică distanţă de crucea amplasată în 4 decembrie 2011 de reprezentanţii sindicatelor miniere, pentru a marca locul în care ar fi urmat să se ridice o biserică a minerilor, mulţi locatari ai zonei.

Bălării, în loc de biserică dar schele la vila vicelui
A trecut însă mai bine de un an de zile iar pe locul oferit bisericii au apărut doar bălăriile, chiar în prejma crucii pusă acolo de mitropolitul Olteniei se găsesc doar gunoaie în niciun caz schele care să marcheze începutul unei construcţii. În schimb, în capătul parcelei de teren pe care tronează crucea de lemn au apărut schele, cărămizi, moloz şi mortar, toate necesare pentru ridicarea vilei vicelui FNME, Gheorghe Etăgan. Mai mult, construcţia este ridicată deja, la roşu, iar de jur împrejur a apărut şi un zid solid care marchează terenul şi încearcă să protejeze construcţia de ochii celor curioşi. Din păcate, costrucţia semeaţă se ridică cu mult desupra gardului gros care încearcă să îi ofere intimitate, casa cu etaj fiind construită respectând tiparul zonei. Casa are scară interioară, garaj interior şi numeroase camere, semănând parţial cu proiectul vilei lui Marin Condescu.

Parcul tăiat de pe listă
Interesant este că în acea zonă a cartierului, sindicaliştii, colegi cu Etăgan, anunţau în 2011 că pe terenul respectiv ar fi urmat să se construiască un parc ce ar fi urmat să deservească locuitorii din Primăverii. Planul s-a schimbat între timp după ce Etăgan a reuşit să convingă autorităţile atât locale cât şi din minerit că are nevoie de autorizaţie de construcţie şi de acceptul acestora pentru a ridica în locul parcului propria vilă. Trebuie menţionat că Etăgan deţine deja un apartament în Târgu-Jiu pe strada Corneliu Coposu, dar viaţa la etajul patru nu-i mai convine acestuia, sindicalistul râvnind la liniştea din Primăverii, şi probabil, dorindu-şi să fie vecin cu Marin Condescu, Ionel Manţog şi Ion Vulpe, locatari ai cartierului.

Locatarii revoltaţi
O parte a locatarilor din Primăverii nu au văzut însă cu ochi buni construcţia ridicată pe locul în care sperau să îşi plimbe copiii şi nepoţii. “Ştim că este casa unui sindicalist, Ietăgan, Etăgan cam aşa ceva. A ridicat-o în câteva luni tocmai pe locul în care ne-au anunţat că fac un parc. Zona era prea bună ca să nu se profite şi să îşi facă unul cu pile o vilă”, a declarat unul dintre primii locatari ai cartierului.
Nu este singurul care gândeşte aşa. În mediul politic s-a auzit de câteva luni de proiectul lui Etăgan, fostul deputat Dan Morega fiind primul care a criticat demersul sindicalistului de a-şi face o vilă în Primăverii, atâta timp cât altor solicitanţi li s-a refuzat această posibilitate. “Altor gorjeni cărora li s-au distrus de lucrările miniere proprietăţile li s-a refuzat solicitare unui teren în Primăverii, pentru strămutare. Pentru Etăgan nu a existat însă un refuz, nicio autoritate nerefuzându-i cererea. A făcut o vilă în loc de un parc şi asta pentru că fostul contabil, fost cenzor la firmele lui Condescu, s-a ajuns. A făcut o facultate la Herculane, ca şi şeful său direct, Condescu, iar acum are vilă în Primăverii. Ăştia sunt cei care îi conduc pe mineri, strămutaţi de lux, plini de bani şi avizi după orice pot lua pentru că au un statut la sindicate”, a declarat, revoltat, Morega.

Biserica mai aşteaptă
În ce priveşte construcţia anunţată cu aplomb de sindicaliştii lui Condescu, ea mai are de aşteptat. Biserica din cartierul cu vile ar putea să nu se mai facă asta deoarece sindicatele riscă să rămână fără bani. Totul pentru că administraţia Complexului Energetic Oltenia ar putea să le taie porţia de bani sindicatelor, bani pe care acestea îi primeau de la unităţile aflate în componenţa CEO. Cu sau fără bani, vila lui Etăgan se va termina în acest an, sindicalistul urmând să îşi savureze pensia, fără niciun stres, din Primăverii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here