Sindicaliştii strigă: “Discriminare”! Firimiturile date de Ciobotărică încalcă CCM-ul pe 2015

660

Angajaţii din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor primi în ianuarie bani mai mulţi, după ce conducerea şi doar o parte a sindicatelor au semnat, recent, o notă comună prin care acordă salariaţilor drepturile băneşti pentru orele de muncă suplimentare. Cei care nu au semnat, critică însă existenţa notei în cauză, considerând că prin acest demers semnatarii nu au făcut decât să discrimineze şi să învrăjbească angajaţii CEO, deoarece în Contractul Colectiv de Muncă pe 2015, în articolul 153, se prevede clar că economia la fondul de salariu trebuie împărţită, în mod egal, tuturor angajaţilor companiei. Salariaţii CEO vor primi, luna aceasta, între 400 şi 700 de lei.

Nota în cauză a fost semnată, printre alţii, de către FNME, mai exact de către Dumitru Pârvulescu şi Constantin Mitrescu, de Federaţia Univers, prin liderii Andrian Marciuc şi Eugen Iovan, şi de celelalte Federaţii semnatare ale CCM-ului. SMEO nu a semnat şi nici sindicatele libere, care nici măcar nu au fost invitate la eveniment. Sindicaliştii absenţi au aflat din alte surse de nota în cauză, fiind lămuriţi de CEO, şi ei, prin intermediul unui comunicat de presă.
“Administraţia CE Oltenia, împreună cu sindicatele reprezentative şi semnatare ale CCM au stabilit, printr-o notă comună, ca la chenzina a II-a a lunii decembrie 2015 să se achite salariaţilor drepturile băneşti aferente orelor de muncă suplimentare după cum urmează: personalul muncitor şi conducător formaţie de lucru din activitatea minieră şi energetică vor beneficia de plata unui număr de ore cuprins între 24 şi 48 de ore de muncă suplimentară, personalul TESA din activitatea minieră şi energetică direct productiv va beneficia de plata a 24 de ore de muncă suplimentară, iar personalul TESA indirect productiv şi operativ va beneficia de plata a 16 ore de muncă suplimentară”, se menţionează în comunicatul de presă care nu convine însă absenţilor la semnarea acestuia.

SMEO, departe de colaborarea cu Univers
Gabriel Căldăruşe a fost unul dintre cei care s-a arătat împotriva protocolului, dar şi Constantin Creţan, Nicu Bunoaica şi Ion Dumitru.
“Este o variantă de compromis între administraţie şi sindicate. Se va da doar 120 de milioane de lei, per total, dar mai rămân destui bani în economia la fondul de salarii”, atenţionează astfel Constantin Creţan.
“Nu mi se pare normal să se apeleze la acest artificiu când ar fi trebuit să se împartă, în mod egal, toată economia la fondul de salarii. Cu acest demers se face o mare discriminare pentru salariaţi şi se încalcă şi CCM-ul pe 2015. Să nu uităm că această economie s-a făcut în decursul întregului an trecut şi nu pe ultimele luni ale lui 2015 când se împart banii pe orele suplimentare. Orele în cauză trebuie plătite conform CCM şi nu au nicio legătură cu economia la fondul de salarii. Mă declar împotriva şi a liderilor care au acceptat să semneze acest document, gândindu-se doar la propriul buzunar, luând poziţie de drepţi în faţa administraţiei”, a declarat şi Nicu Bunoaica.

Bani nu pentru toţi
Discriminare strigă şi salariaţii a trei unităţi aflate sub umbrela CEO, unde activitatea a fost oprită. Potrivit comunicatului de presă al CEO, prevederile notei comune nu se aplică salariaţilor subunităţilor cu activitate întreruptă (S.E. Chişcani, UIC Motru şi Sector Seciuri) şi personalului cu contractul individual de muncă suspendat pe o perioadă mai mare de 90 de zile în intervalul septembrie – decembrie 2015.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here