Sindicaliştii propun creşterea contribuţiilor pentru sănătate la 7%

400

Pagina 13 marutaÎn această perioadă se fac propuneri pentru viitorul proiect legislativ al sănătăţii. În acest sens, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, din care face parte şi Sindicatul „Sănătatea” Gorj, susţin că o măsură urgentă ce trebuie luată este creşterea contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate la 7%, atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori şi, în mod proporţional, pentru restul obligaţiilor de plată.

 

Sindicaliştii de la „Sănătatea” consideră că trebuie luate anumite măsuri pentru ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să suporte povara financiară rezultată în urma reducerii cotizaţiei la sistemul de asigurări. “Reducerea acestei contribuţii, mai ales că ea a fost mai mare pentru angajator, a condus la creşterea poverii financiare pentru pacienţi, aceştia fiind obligaţi să suporte din buzunarele proprii sau să plătească cu sănătatea lor angajamentele de scăderea a fiscalităţii luate de Guvern faţă de mediul privat şi instituţiile financiare mondiale. Efectul direct al reducerii contribuţiilor pentru sănătate l-a constituit creşterea cheltuielilor pe care pacienţii sunt nevoiţi să le facă în mod direct, aceştia fiind obligaţi să cumpere tot mai multe materiale şi medicamente şi să achite alte costuri”, explică Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj. Sindicaliştii susţin că nu este indicată definirea pachetului de bază fără sporirea finanţării dimensiunii sociale a sistemului sanitar, creşterea contribuţiilor la sănătate fiind prima măsură ce trebuie luată în acest sens. În plus, ei spun că dincolo de declaraţiile politice, stabilirea onestă a pachetului de bază de servicii medicale la actualul nivel de finanţare înseamnă excluderea unui număr important de servicii medicale esenţiale, cu impact major asupra sănătăţii populaţiei.

Măsuri propuse de sindicalişti

Pentru viitorul proiect normativ al Sănătăţii, sindicaliştii propun măsuri precum: Creşterea finanţării sistemului de asigurări sociale de sănătate; Definirea pachetului de bază de servicii medicale; Introducerea asigurărilor complementare. “În acelaşi timp, este imperios necesară eliminarea a cât mai multe din inechităţile sistemului de asigurări sociale de sănătate, un sistem centrat pe contribuţiile angajatorilor şi angajaţilor, atât în sensul creşterii categoriilor de cetăţeni obligaţi să plătească contribuţia cât şi în sensul reducerii impunerilor excesive. Spre exemplu, este necesară reducerea progresivă a contribuţiei la sănătate a persoanelor care realizează mai multe venituri din salarii, eliminând astfel împovărarea suplimentară a celor care aleg să muncească mai mult. Prin această măsură ar creşte gradul de echitate al asigurărilor sociale de sănătate, eliminând parte din abuzurile făcute pe baza principiului solidarităţii”, precizează Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj. Prin urmare, în opinia sindicaliştilor pentru a putea vorbi de reforma legii sănătăţii în interesul cetăţeanului, o măsură urgentă ce trebuie luată este creşterea contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate la 7%, atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori şi, în mod proporţional, pentru restul obligaţiilor de plată.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here