Sindicaliştii nu au declanşat greva generală anunţată

184

IMG_2807La protestele din luna martie, sindicaliştii gorjeni spuneau că sunt pregătiţi pentru greva generală şi aceasta va fi declanşată în momentul în care preşedintele Traian Băsescu va promulga Noul Cod al Muncii. Promulgarea a avut loc săptămâna trecută, dar greva încă nu a început şi nici nu se ştie nimic despre ea.

Sindicaliştii gorjeni au spus „NU” Codului Muncii, în varianta nouă, prin participarea la proteste organizate şi desfăşurate atât la nivel judeţean, cât şi naţional. În cadrul acelor manifestări, ei declarau că au făcut demersuri şi sunt pregătiţi pentru declanşarea grevei generale, care se preconiza a începe în momentul în care Traian Băsescu va promulga noul Cod al Muncii. „Cât priveşte strângerea de semnături pentru greva generală, aceasta a fost stabilită la întâlnirea tuturor membrilor birourilor executive, care s-a întâmplat la Bucureşti, când s-a stabilit şi programul acţiunilor de protest. Strângem semnături şi vedem câţi oameni sunt dispuşi să întrerupă munca. (…) avem şi semnături strânse de la oameni în vederea declanşării grevei generale”, susţinea Nicolae Pasăre, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj, cu ocazia protestelor din luna martie. De altfel, atunci toţi sindicaliştii erau în asentimentul lui Nicolae Pasăre.

Greva generală – o necunoscută

Înverşunarea guvernanţilor de a ne „băga pe gât” un Cod al Muncii, care nu îi satisface nici pe sindicalişti, dar nici pe reprezentanţii patronatelor şi care îi afectează pe toţi românii a ajuns la final. Decizia de a-l pune în aplicare, indiferent de reacţia cetăţenilor acestei ţări, a fost luată, Noul Cod al Muncii fiind promulgat de Traian Băsescu şi urmând a fi publicat în Monitorul Oficial. Probabil punerea în aplicare a calendarului de acţiuni privind modificarea Codului i-a luat prin surprindere pe sindicalişti, aceştia „uitând” să mai declanşeze greva generală, aşa cum era programat a se întâmpla. „Deocamdată nu se ştie nimic despre greva generală; nu s-a stabilit nimic cu privire la o asemenea formă de protest”, a precizat Cristi Aldescu, liderul Sindicatului „Ambulanţa” Gorj şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale „Ambulanţa”.

Întrebat despre eventualitatea declanşării grevei generale, Valentin Popa, preşedintele Sindicatului „Sanitas” Gorj şi, totodată liderul filialei judeţene a CNSLR-Frăţia a spus: „nu s-a discutat cu privire la greva generală. La acest moment nu se ştie nimic despre declanşarea ei”.

Prin urmare, noul Cod al Muncii a devenit o realitate pe care trebuie să o înfruntăm cu toţii, iar acţiunile sindicaliştilor s-au dovedit a fi lipsite de ecou pentru guvernanţi.

Minodora Sucea

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here