Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au participat, vineri, la Comisia de Dialog Social care a avut loc la Prefectura Gorj. Liderii de sindicat au informat autorităţile judeţene precum şi pe Cosmin Popescu, trimis din partea administraţiei Complexului Energetic Oltenia (CEO), despre presupusurile abuzuri comise de conducerea complexului. La finalul conferinţei, sindicaliştii nu au primit o soluţie sau un răspuns foarte clar.
Sindicaliştii s-au aşezat alături de autorităţi, vineri, la masa discuţiilor. Asta deoarece timp de o săptămână, în care au pichetat sediul Diviziei Miniere a CEO, nemulţumiţi fiind de nerespectarea contractului colectiv de muncă şi de blocarea negocierilor cu administraţia, aceştia nu au primit niciun răspuns din partea conducerii CEO. Abuzurile sunt foarte multe, iar, dacă ar fi să le enumere, i-ar lua prea mult timp, a susţinut Constantin Mitrescu, vicepreședinte FNME.
“De la sfârşitul anului şi până în prezent, am încercat să discutăm cu conducerea CEO problemele cu care se confruntă angajaţii, dar am avut parte de o ignorare totală a legilor, a prevederilor din contractele de muncă ale angajaţilor. Am trimis adrese către Prefectură şi către Ministerul Muncii, avem hotărâri judecătoreşti executorii pe care ei nu vor să le respecte, să le pună în practică, au trimis bugetul spre aprobare cu toate că ei nu ne-au consultat în această privinţă, deşi sunt obligaţi. (…) O mare parte dintre membrii sindicatelor au părăsit organizaţiile – în anii trecuţi reprezentam 92% din totalul angajaţilor, acum am rămas doar 56%, după plecarea unora din cauza abuzurilor şi presiunilor. Este o lipsă totală de dialog social”, a precizat Constantin Mitrescu, vicepreședinte FNME.
Răspunsul, la viitoarea şedinţă de dialog social
La întâlnire a fost prezent din partea CEO, Cosmin Popescu, care însă nu i-a lămurit pe protestatari. “Mandatul meu nu este pentru a da un răspuns foarte clar. Sunt multe probleme ridicate, o să fac diligenţele necesare astfel încât directoratul să intre în posesia acestor revendicări, pentru că acuzele se aduc în primul rând directoratului, de la nerespectarea contractului colectiv de muncă, de la nepunerea în practică a hotărârilor judecătoreşti executorii, să realizaţi un material clar astfel încât CEO să înainteze Comisiei de Dialog Social un răspuns clar, care va fi transmis dumneavoastră”, a precizat Cosmin Popescu, trimisul CEO.
Liderii sindicali au precizat că au în vedere organizarea de proteste de amploare în lunile martie şi aprilie. “Domnul Popescu ştie foarte bine că toate problemele care le-am prezentat domnului prefect există şi la CEO. Pentru că sunt adrese transmise de noi, atât la dânşii, cât şi la ITM Gorj. În ceea ce priveşte reacţia prefectului, nu pot să spun decât că e un început de dialog, sperăm că va fi bine. Nu pot să comentez ce se va întâmpla în viitor”, a precizat Dumitru Pârvulescu, lider de sindicat FNME. Pe de altă parte, ITM Gorj va realiza un răspuns referitor la sesizările membrilor de sindicat FNME abia marţi, potrivit şefului ITM Gorj, George Romanescu.
Revendicările FNME sunt respectarea CCM şi începerea negocierilor pentru încheierea unui act adiţional la CCM, consultarea sindicatelor la elaborarea programului de reorganizare a societăţii, consultarea partenerilor sociali privind reorganizarea activităţii CEO, prezentarea intenţiei administraţiei cu privire la concedierile colective pe anul în curs.
Sindicaliştii au participat, apoi şi la o discuţie privată cu prefectul de Gorj, căruia i-au cerut să deblocheze dialogul în CEO.
Andrada Bărăitaru