Sindicaliştii din Sănătate solicită creşteri salariale reale

387

Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj – membru al Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România – susţine introducerea unei noi legi a salarizării personalului din sistemul sanitar, care să aibă în vedere creşterea veniturilor tuturor categoriilor profesionale din sistem. Poziţia şi solicitările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, înaintate Ministerului Sănătăţii, au fost susţinute de reprezentaţii organizaţiei care au fost prezenţi la întâlnirea din 15.04.2015, de la Palatul Victoria.

Analizând propunerile de modificări legislative prezentate public de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România consideră că acestea nu reprezintă soluţii de creştere a salariilor angajaţilor din sectorul public de sănătate, antrenând totodată o serie de efecte negative asupra pacienţilor şi salariaţilor.
Proiectul de lege pe care ministrul Sănătăţii îl invocă drept o măsură destinată creşterii salariilor angajaţilor din sistemul sanitar vizează de fapt altceva decât creşterea salariilor, respectiv: legalizarea plăţilor informale; plata suplimentară pentru activitatea (suplimentară) desfăşurată de medici, în regim privat, în spitalele publice; posibilitatea finanţării unor creşteri salariale de către autorităţile locale. „Considerăm regretabil faptul că nu am fost consultaţi privind acest proiect, ministrul Sănătăţii încălcând prevederile legale privind dialogul social prin introducerea lui direct în Parlament, în baza calităţii domniei sale de deputat. Consultarea noastră privind acest proiect de lege ar fi condus la eliminarea numeroaselor erori pe care le conţine”, se arată într-un comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Măruţă: „Dorim majorarea salariilor pentru toţi angajaţii”
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită creşterea salariilor tuturor angajaţilor din unităţile sanitare publice, aceasta trebuind să fie realizată în baza activităţii din cadrul programului normal de lucru, prin finanţarea adecvată a spitalelor publice. Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj – membru al Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România – susţine introducerea unei noi legi a salarizării personalului din sistemul sanitar, care să aibă în vedere creşterea veniturilor tuturor categoriilor profesionale din sistem. „Noi vrem să crească salariile tuturor categoriilor profesionale din sistem, de la portar până la şeful de secţie”, confirmă liderul sindical Ion Măruţă.
Cu alte cuvinte, creşterea, justificată, a veniturilor salariaţilor din Sănătate trebuie realizată pentru activitatea desfăşurată în cadrul normei de bază din spitalele publice. În acest sens, sindicaliştii solicită următoarele măsuri de reformă: Creşterea procentului acordat spitalelor publice la 60% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate; Introducerea asigurărilor complementare de sănătate, care să asigure finanţarea serviciilor medicale publice care nu sunt decontate din pachetul de bază; O lege de salarizare a angajaţilor din sectorul sanitar, care să aibă la bază salariile minime din Sănătate (la un nivel echivalent celui prevăzut de Legea 284/2010) şi salarizarea suplimentară în funcţie de performanţă; Scoaterea salariaţilor din unităţile sanitare, care realizează venituri prin contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, din categoria salariaţilor bugetari.
Poziţia şi solicitările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, înaintate Ministerului Sănătăţii, au fost susţinute de reprezentaţii organizaţiei care au fost prezenţi la întâlnirea din 15.04.2015, de la Palatul Victoria.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here