Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ (USLI) Gorj anunță că au început pregătirile pentru declanșarea acțiunilor de protest față de politica pe care Guvernul României o aplică sectorului învățământ. Nemulțumirile sindicaliștilor din învățământul gorjean vizează atât procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă a elevilor în unitățile de învățământ, cât și condiționarea participării fizice la ore de obligativitatea vaccinării cadrelor didactice.
O primă acțiune de protest ar urma să se desfășoare luni, în fața Prefecturii Gorj. „Am cerut aprobare Primăriei Târgu-Jiu pentru a permite desfășurarea unui miting de protest în fața Prefecturii, luni, între 12.00 și 13.00. Nu am primit încă aprobare, dar am făcut solicitarea la primărie pentru a ne permite desfășurarea acestui miting”, a anunțat Constantin Huică, președintele USLI Gorj. Pe lângă faptul că profesorii ar putea fi responsabili de realizarea testării elevilor cu teste rapide antigen din salivă, o altă problemă cu care se confruntă cadrele didactice în această perioadă este obligativitatea vaccinării pentru a participa fizic la actul didactic.
„Pentru a desfășura orele față în față, dacă nu au fost vaccinați, profesorii sunt obligați să prezinte un test negativ pe bani proprii. Cadrele didactice s-au împărțit deja în două tabere, cei vaccinați și cei nevaccinați, care au dreptul să meargă în mall-uri și cei care nu au voie. Practic, prin această politică, Guvernul a împărțit România în două. În ceea ce privește predarea online, condițiile sunt tot alea de acum 30 de ani, fiecare se descurcă cum poate și în funcție de buzunarul pe care l-a avut la dispoziție ca să-și procure echipament mai modern sau mergem pe un calculator de ăla vechi, cu o cameră atașată la el și așa mai departe”, spune Constantin Huică.
„Stigmatizarea profesorilor ca fiind persoanele vinovate de eventuala lipsă a învățământului fizic atunci când se instituie câte un criteriu de acesta bio-medical, stigmatizare făcută de colegi ori de părinți, realizează componenta agravantă a infracțiunilor de șantaj și de abuz”
De altfel, într-un comunicat de presă al USLI Gorj se arată că Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ va avea drept efecte blocare activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție. „Contestăm violența psihologică exercitată asupra cadrelor didactice prin amenințările făcute de Ministrul Educației. Potrivit disp. art. 2 alin. 7 din Legea Educației naționale, în România învățământul constituie prioritate națională, iar conform art. 233 alin. (1) din aceeași lege, personalul didactic cuprinde persoanele din sistemul de învățământ responsabile cu instruirea și educația (nu cu alte aspecte bio-medico-sanitare). Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat”, se arată în comunicat.
Mai mult, sindicaliștii din învățământ vorbesc despre presiunea psihologică exercitată asupra cadrelor didactice nevaccinate, despre stigmatizarea acestora, atât de către colegi, cât și de părinții elevilor, ca fiind persoanele vinovate de eventuala lipsă a învățământului fizic. „Prin obligativitatea vaccinării pentru a participa fizic la actul didactic, profesorii ajung victimele unor discriminări, pe criterii medicale, ,,alegerea” lor nefiind în realitate o alegere, din moment ce, dacă nu ,,aleg” într-un singur fel, atunci vor fi sancționați. Presiunea psihologică exercitată asupra cadrelor didactice (care, dacă nu acceptă intervenția medicală, devin cele ,,vinovate” de lipsa învățământului fizic) reprezintă o constrângere, o violență psihologică, care viciază și chiar anihilează dreptul la liberul consimțământ. Stigmatizarea profesorilor ca fiind persoanele vinovate de eventuala lipsă a învățământului fizic atunci când se instituie câte un criteriu de acesta bio-medical, stigmatizare făcută de colegi ori de părinți, realizează componenta agravantă a infracțiunilor de șantaj și de abuz”, se mai arată în comunicatul USLI Gorj, în care se mai menționează și că, „având în vedere opiniile prezentate de specialiști și faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, nici un salariat din învățământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze testarea elevilor sau să se vaccineze, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza”.
R.L.