Sindicaliştii de la „Sănătatea” aşteaptă propuneri pentru noul contract-cadru

343

Sindicatul „Sănătatea” Gorj, afiliat la Federaţia Solidaritatea Sanitară, solicită managerilor şi întregului personal din sistemul sanitar, dar şi beneficiarilor serviciilor acestui sistem, să participe cu sugestii la elaborarea de propuneri pentru contractul-cadru din acest an. Demersul face parte din strategia organizaţiei de implicare activă în stabilirea celor mai bune soluţii pentru desfăşurarea activităţii în sistemul sanitar, în avantajul atât al personalului cât şi al pacienţilor, fiind una din direcţiile de acţiune pentru creşterea calităţii vieţii profesionale a personalului şi creşterea calităţii serviciilor medicale acordate pacienţilor.

Săptămâna trecută, Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, a participat la Comisia de Dialog Social de la Ministerul Sănătăţii, unde a prezentat o serie de propuneri şi observaţii la contractul-cadru 2013. „Trebuie precizată necesitatea definirii în Norme a pachetului de bază şi pachetului minim de servicii medicale – corespunzătoare, primul, pacienţilor asiguraţi şi, cel de-al doilea, persoanelor neasigurate. Din punctul nostru de vedere definirea pachetului de bază de servicii medicale este de maximă importanţă, în special din următoarele motive: Pachetul de bază stabileşte serviciile medicale de care pot beneficia cetăţenii asiguraţi şi, în acest sens, considerăm necesară definirea pachetului de bază în limitele posibilităţilor de finanţare ale sistemului de asigurări sociale de sănătate; Pachetul de bază permite construcţii complementare, dacă se optează pentru introducerea asigurărilor complementare de sănătate, care să suplimenteze finanţarea sistemului sanitar”, a explicat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului Sănătatea Gorj.

Se doreşte creşterea finanţării sistemului sanitar
În opinia sindicaliştilor, este imperios necesară creşterea finanţării sistemului sanitar. În acest sens reprezentantul Federaţiei Solidaritatea Sanitară a propus două soluţii alternative: „1. Plata serviciilor medicale către furnizori la nivelul costurilor de piaţă ale acestora şi la nivelul necesarului real de servicii medicale cu asumarea unor deficite bugetare (ce pot fi acoperite ulterior din alte surse). În acest sens a dat ca exemplu modelul francez care asumă deficite bugetare dacă necesarul de servicii medicale este mai mare decât cel estimat. 2. Introducerea asigurărilor medicale complementare (posibilă doar în condiţiile definirii corecte și complete/pozitivă a pachetului de bază), care să asigure suplimentarea finanţării sistemului din alte surse, inclusiv din partea cetăţenilor”.
De asemenea, Rotilă a insistat pe apărarea intereselor unităţilor sanitare, alături de cele ale salariaţilor şi ale pacienţilor, ca parte a strategiei de parteneriat cu managementul spitalelor pe care sindicatele membre ale federaţiei o implementează în teritoriu. Din această perspectivă, sindicaliştii consideră că unităţile sanitare trebuie scoase din situaţia de „tampon” al diferitelor deficienţe ale sistemului, mai ales a lipsurilor financiare, deficienţe care se răsfrâng ulterior în mod negativ asupra salariaţilor.
Pentru ca noul contract-cadru să aibă o formă bună pentru toată lumea, se solicită sprijinul tuturor. „Sindicatul „Sănătatea” Gorj, afiliat la Federaţia Solidaritatea Sanitară, solicită managerilor şi întregului personal din sistemul sanitar, dar şi beneficiarilor serviciilor acestui sistem, să participe cu sugestii la elaborarea de propuneri pentru contractul-cadru din acest an”, a declarat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului Sănătatea Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here