Sindicalista Ponta: ,,Peste 2000 de dascăli din Gorj au câştigat procesele cu Guvernul, încă aşteptăm banii”

298

profesoriProfesorii care au înaintat acţiuni în instanţă privind creşterile salariale stabilite conform Legii nr. 221/2008 vor avea câştig de cauză, în urma deciziei Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), instanţă care a decis admiterea recursului în interesul legii promovat de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al României.

Această veste bucură dascălii gorjeni care şi-au câştigat însă drepturile la toate instanţele la care au apelat. Profesorii de la o singură şcoală din Gorj mai sunt încă în proces.

Potrivit deciziei afişată pe site-ul ÎCCJ, toate soluţiile ce vor fi pronunţate în cazuri în care profesorii au acţionat în judecată Guvernul pentru acordarea măririi salariale vor fi soluţionate în sensul admiterii acţiunilor, indiferent de instanţa unde are loc acţiunea. ,,Ca efect al deciziilor Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului nr.136/2008, nr. 151/2008 şi nr. 1/2009, dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008, astfel cum a fost aprobată şi modificată prin Legea nr. 221/2008, constituie temei legal pentru diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite funcţiilor didactice potrivit acestui act normativ şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009”, se arată în minuta deciziei. Această decizie este şi un motiv pentru promovarea acţiunii de revizuire a celor care au pierdut în instanţă procesele cu Guvernul, acţiune ce va trebui soluţionată în favoarea reclamanţilor. Potrivit art. 3307 alin. 4 din Codul de procedură civilă, decizia Secţiilor Unite are caracter obligatoriu.

În ce priveşte sindicaliştii din Gorj, Florinela Ponta preşedinta USLI Târgu-Jiu susţine că dascălii din judeţul nostru şi-au câştigat drepturile. ,,Peste 2000 de dascăli din Gorj au câştigat procesele cu Guvernul, dar încă aşteptăm banii”, a declarat Ponta, care a menţionat că doar profesorii unei şcoli mici din judeţ încă sunt în proces cu Guvernul.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here