Simulări în martie pentru elevii din anii terminali de gimnaziu și liceu

258

Ministerul Educației Naționale a stabilit calendarul după care se vor desfășura în acest an școlar simulărilor examenelor naționale pentru elevii din clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a. Potrivit documentului, acestea vor fi organizate în cursul lunii martie și se vor desfășura simultan.

Potrivit O.M.E.N.C.Ș. nr. 3004/04.01.2017 cu privire la organizarea și desfășurarea simulării examenului de evaluare națională la clasa a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat național, în anul școlar 2016-2017 disciplinele la care se organizează simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2016-2017 sunt Limba și literatura română, Limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) și Matematică. Disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a sunt Limba și literatura română, Limba și literatura maternă (pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), Matematică și Istorie, iar disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat pentru elevii clasei a XII-a sunt Limba și literatura română, Limba și literatura maternă, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie și Filosofie. Simulările vor începe pe 13 martie, când elevii vor susține proba scrisă la Limba și literatura română, și vor continua pe 14 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă, și pe 15 martie, cu proba scrisă la Matematică/proba obligatorie a profilului. Elevii clasei a XII-a vor mai susține, pe 17 martie, și proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele simulărilor vor fi anunțate pe 31 martie. Desfășurarea simulării Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a și simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat în anul școlar 2016-2017 se va realiza în baza unei proceduri separate, care va fi comunicată ulterior. Simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a și simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat se organizează pentru familiarizarea elevilor cu rigorile unor examene naționale și cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar, la finalul studiilor gimnaziale/liceale. Rezultatele obținute de elevi la simularea examenelor naționale vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul încep în iunie
Anul acesta, Evaluarea Națională se va desfășura după următorul calendar: 7-9 iunie – înscrierea candidaților, 19 iunie – proba scrisă la Limba și literatura română, 21 iunie – proba scrisă la Matematică, 22 iunie – proba scrisă la Limba și literatura maternă. Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 26 iunie, până la ora 16.00. În aceeași zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestații; acestea vor fi soluționate în perioada 27 – 29 iunie, urmând ca rezultatele finale ale Evaluării Naționale să fie afișate în cursul zilei de 30 iunie 2017. În ceea ce privește Bacalaureatul, prima sesiune a examenului se va desfășura în perioada iunie-iulie, după următorul calendar: 22-26 mai – înscrierea candidaților, 26 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a, 6-7 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, 8-9 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, 9, 12-13 iunie – evaluarea competenţelor digitale, 14-16 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, 26 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română, 27 iunie – proba scrisă la Limba și literatura maternă, 28 iunie – proba obligatorie a profilului, 30 iunie – proba la alegere a profilului și specializării, 5 iulie – afișarea rezultatelor (până la ora 16.00) și depunderea contestațiilor (orele 16.00 – 20.00), 6 – 9 iulie – rezolvarea contestațiilor, 10 iulie – afișarea rezultatelor finale. Elevii care nu vor promova examenul de Bacalaureat în prima sesiune vor putea participa la cea de-a doua sesiune. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului se vor face în perioada 11 – 14 iulie; cei care vor promova examenele de corigență se vor putea înscrie în cursul zilei de 27 iulie. În cadrul acestei sesiuni, candidații vor susține mai întâi probele scrise, după cum urmează: 21 august – proba scrisă la Limba și literatura română, 22 august – proba scrisă la Limba și literatura maternă, 23 august – proba obligatorie a profilului, 24 august – proba la alegere a profilului și specializării. Probele de evaluare a competențelor se vor desfășura în perioada 25 – 31 august. În zilele de 25 și 28 august, candidații vor susține proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română; tot pe 28 august se va desfășura și proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Proba de evaluare a competențelor digitale este programată în perioada 29 – 30 august, iar cea de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională se va desfășura în zilele de 30 și 31 august. Afișarea primelor rezultate se va face pe 1 septembrie, până la ora 16.00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 16.00 și 20.00. Rezultatele finale vor fi afișate în cursul zilei de 6 septembrie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here