Simulare electorală. Cum s-ar repartiza, în Gorj, mandatele de parlamentar

1629

Agenția de Rating Politic a realizat o simulare electorală privind repartizarea numărului de mandate în viitorul Parlament. Calculele au fost realizate în baza rezultatelor de la alegerile locale, obținute la consiliile județene. Potrivit simulării, cei șapte parlamentari de Gorj ar urma să fie de la PSD, PNL și USR PLUS.

Astfel, PSD ar urma să câștige două posturi de deputat, la fel și PNL, iar un mandat de deputat i-ar reveni alianței USR PLUS.
În ceea ce privește Senatul, aici cele două posturi vor fi împărțite între PSD și PNL.
Liberalii și-au desemnat deja candidații pentru parlamentare. Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină ar fi viitorii deputați, pe baza acestei simulări, în vreme ce postul de senator ar fi adjudecat de omul de afaceri Ion Iordache.
PSD Gorj încă nu și-a definitivat lista, doar un singur nume fiind deja cunoscut, cel al actualului președinte Mihai Weber, care va deschide lista pentru Camera Deputaților. În rest, mai mulți social-democrați și-au anunțat intenția de a candida la parlamentare.
Președintele USR Gorj, Radu Miruță, va fi primul pe lista de la Camera Deputaților.
De asemenea, simularea electorală arată că PNL ar urma să câștige cele mai multe mandate de senatori și deputați, însă nu suficient pentru a forma o majoritate guvernamentală.
Social-democrații ar urma să piardă aproximativ un sfert dintre parlamentarii din actuala legislatură. Vor mai intra în Parlament, UDMR, USR PLUS, PMP și Pro România.
„În 2016, Agenția de Rating Politic a anticipat corect că algoritmul electoral avea să multiplice numărul de mandate al unor partide în unele județe peste așteptări. Deși partidele respective aveau un scor mediu (ex. 37%), ele au ajuns să obțină în acele cazuri chiar și 4 din toate cele 5 mandate de deputat aflate în competiție (ex. PNL la Alba). În 2020, conform noii simulări, vor exista din nou astfel de surprize, care se datorează formulelor matematice din spatele redistribuirii naționale”, precizează Agenția de Rating Politic, o companie de consultanță, strategie politică și cercetare de piață.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here