Elevii Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” dar şi cursanţii Serviciului de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă din Târgu-Jiu şi din alte localităţi din judeţ au învăţat ieri ce trebuie să facă în caz de incendiu sau de cutremur.
O simulare de incendiu şi cutremur s-a desfăşurat ieri la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. Aceasta a fost benefică atât pentru elevii unităţii de învăţământ cât şi pentru specialiştii în devenire de prevenire a situaţiilor de urgenţă.
Un total de 41 astfel de specialişti din Târgu-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Dănciuleşti, Leleşti, Turcineşti şi Schela au învăţat, în urma acestui exerciţiu, cum trebuie să se comporte şi, mai ales, cum pot gestiona o astfel de situaţie. A salva copii dintr-o situaţie de cutremur sau de incendiu poate fi destul de greu, mai ales că trebuie evacuaţi în ordine, fără a se crea panică şi haos. Potrivit Aureliei Savu, directorul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, este necesar un astfel de exerciţiu şi copiii au fost foarte receptivi.
Cursuri de cinci zile
Specialiştii în prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj învaţă, în cadrul acestui curs de instruire, care durează cinci zile, cum anume trebuie să gestioneze situaţiile de acest fel. De-a lungul stagiului de pregătire ei fac atât cursuri teoretice cât şi cursuri practice. „Sunt 33 deja pregătiţi cu acest curs, repartizaţi pe tot Târgu-Jiul. Ei au menirea de a sprijini serviciul şi cetăţenii din municipiu, intervin la tot ce observă la locuinţele particulare, deteriorate, sobele care trebuie curăţate, primăvara când se face curăţenie în grădini. Nu au un program anume”, spune Ion Stamatoiu, şef Serviciu de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă Târgu-Jiu. Potrivit acestuia, voluntarii nu fac altceva decât să ţină în frâu incendiile şi nu numai şi rezolvă situaţiile de acest gen.
Probe practice
Cursurile de pregătire pentru prevenire sunt organizate periodic, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Cursanţii merg la cursuri de legislaţie, fac metodologia unui control, participă la probe practice etc.
La exerciţiul de ieri au participat aproximativ 500 de elevi ai unităţii de învăţământ. Micuţii din clasele I-IV au fost învăţaţi cum să se comporte în cazul unui cutremur şi cum să evacueze ordonat clădirea după trecerea momentelor de panică. În acelaşi timp elevii claselor V-XII s-au comportat ca şi cum în liceul lor ar fi izbucnit un incendiu. Exerciţiul a durat câteva zeci de minute.
Dorina Cioplea