Simulare de cutremur în Gorj! Intervenție la Rânca

616

Se dă alarma în această dimineață printre pompierii gorjeni, care vor fi chemaţi să intervină în zona montană Rânca, după producerea unui cutremur în zona Vrancea. Seismul a afectat și județul Gorj. Acesta este scenariul unui exerciţiu amplu organizat de reprezentanții ISU.
”Miercuri, începând cu ora 10.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj organizează un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren în care sunt implicate structurile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, personalul cu funcţii de conducere din cadrul ISU Gorj, precum şi personal operativ din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu, Detaşamentului de Pompieri Motru şi Gărzii de Intervenţie Novaci. Obiectivele exercițiului sunt verificarea viabilităţii documentelor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj; verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi; organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs, verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj; verificarea pregătirii pentru intervenţie a unităţilor participante; verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin Planul Organizării şi Desfăşurării Exerciţiului; pregătirea psihologică a efectivelor și acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească”, se precizează într-un comunicat de presă al ISU Gorj.
Potrivit scenariului, în jurul orei 10.00, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter, urmat de trei replici, fiind afectat şi judeţul Gorj.
”Din cauza aderenței scăzute dintre straturile de zăpadă nou formate și a vibrațiilor produse de cutremur, s-au produs avalanșe pe versanții munților cu dislocarea unor cantități însemnate de zăpadă ce au blocat DN 67C în apropiere de intrarea în stațiunea Rânca. În urma producerii cutremurului a fost afectată structural și o pensiune situată în zona de sud a stațiunii Rânca, aceasta având la momentul producerii evenimentului șapte turiști cazați.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că structura de rezistenţă a pensiunii a fost afectată, iar din cauza unui scurtcircuit electric produs la un cablu electric s-a declanșat un incendiu la parterul construcției. Din această cauza, în urma inundării cu fum a casei scării, 4 turiști nu s-au putut autoevacua rămânând surprinși la etajul pensiunii. Totodată, din cauza dărâmăturilor căzute pe căile de evacuare și în camerele pensiunii, 3 turiști se află în imposibilitatea de a se auto-evacua rămânând blocați sub dărâmături, fiind necesară intervenția echipajelor de căutare-salvare ale ISU Gorj în scopul sprijinirii elementelor de construcție ce amenință cu prăbușirea, precum și pentru înlăturarea obstacolelor create de dărâmături”, a mai precizat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Exercițiul mai presupune și că, în urma producerii cutremurului, patru turiști au fost surprinși de avalanșă, fiind îngropați în zăpadă, intervenindu-se pentru salvarea lor. La simulare participă reprezentanți ai Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, polițiști, jandarmi, salvamontiști și alții.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.