Simpozion dedicat Zilei Armatei Române desfășurat la Cercul Militar Târgu-Jiu

1335

Marți, 25 octombrie 2022, începând cu ora 11, Filiala Județeană Gorj „General Ioan Culcer” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” în colaborare cu Centrul Militar Județean Gorj au organizat și desfășurat un simpozion dedicat sărbătoririi Zilei Armatei Române.

În prezența unui număr restrâns de militari rezerviști, domnul col. (r.) Emanuel Bărbulescu, președintele Filialei Județene Gorj „General Ioan Culcer” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” a prezentat un scurt istoric al Armatei României, susținut cu documente și imagini prezentate cu ajutorul unui videoproiector manipulat de domnul Marcel Brînzan. Materialul a fost bine documentat iar cei prezenți au fost mulțumiți de informare.
În continuare, domnul Lt. col. Eduard Constantin DINUȚĂ, comandantul Centrului Militar Județean Gorj a transmis un scurt mesaj: „Aș vrea ca acest Cerc Militar în care ne găsim, să fie deschis tuturor militarilor, activi, în rezervă sau în retragere pentru relaxare și destindere, pentru petrecerea timpului liber alături de foștii camarazi, pentru realizarea unor expoziții de artă (pictură, desen sau foto) cum este și aceasta realizată de Asociația «Arca Lex», lansări de carte, simpozioane etc, jocuri de sală gen, șah, table, remy, tenis de masă”. Dânsul ne-a asigurat că ne va fi mereu alături și ne va sprijini cu tot ce-i stă în putință.
La finalul activității, domnul col. (r.) Ion Viorel Vîlceanu reprezentantul Asociației «Arca Lex», înființată în 2019 având ca scop promovarea culturii de securitate în rândul tinerilor, ne-a informat că în perioada iulie – noiembrie 2022, Asociația derulează un proiect de educație civică, denumit, sugestiv, „Viața printre deșeuri”, care se dorește a fi un manifest împotriva aruncării deșeurilor în natură, iar proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Gorj, prin programul de finanțare „Gorjul Implicat”. „Prin acest proiect, ne propunem următoarele:
– identificarea locurilor poluate cu deșeuri de pe câmpurile, pădurile, spațiile verzi și apele din județul Gorj;
– realizarea unei expoziții itinerante de fotografie în care sunt imortalizate aceste locuri poluate din natură;
– conștientizarea gorjenilor asupra riscurilor pe care poluarea mediului înconjurător le are asupra sănătății și calității vieții.
O componentă importantă a proiectului este implicarea comunității, prin apelul de a contribui cu fotografii din zonele poluate descoperite de cetățeni. În acest context, vă adresăm rugămintea de a ne trimite imagini (foto-video) cu locurile în care observați deșeuri aruncate. Puteți să le și postați direct pe pagina noastră, cu condiția să indicați, cât mai exact, locația în care sunt aruncate deșeurile iar fotografiile să fie suficient de clare și edificatoare. Rețineți: un mediu curat e un mediu sănătos iar copiii și nepoții noștri trebuie să se bucure de el!”, a precizat domnul colonel Vîlceanu, apoi ne-a prezentat expoziția foto aflată în sala de ședințe a Cercului Militar.
Col. (rtr.) Gheorghe BUȘE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here