Simpozion de Ziua Mondială a Sănătății

432

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a organizat, în data de 04.04.2017, un simpozion cu tema „Depresia: Să vorbim!”, pentru a celebra Ziua Mondială a Sănătăţii. De asemenea, în această perioadă se derulează o campanie de informare privind depresia.

Simpozionul “Depresia: Să vorbim!” a avut loc la Centrul de Asistență Socială pentru Bătrâni “Magnolia” din Târgu-Jiu. În deschidere a vorbit Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj. Au urmat alocuţiuni ale autorităţilor publice locale şi ale reprezentanţilor din sistemul sanitar, după care medicul Laurea Bîrdeanu, medic primar psihiatrie, a prezentat un referat de specialitate.
De asemenea, în perioada 03 – 14 aprilie 2017, vor fi realizate acţiuni de informare în judeţul Gorj pe tema mai sus menţionată, pentru sensibilizarea populaţiei asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, asupra cauzelor şi consecinţelor acesteia, inclusiv suicidul, asupra disponibilităţii mijloacelor de prevenire şi tratament, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.
Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa.
Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.
OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931000 de cazuri).
Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.
Una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este ca populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale să înţeleagă pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here