Simbol al aviaţiei mondiale, expus astăzi în centrul Târgu-Jiului

385

Târgujienii vor avea posibilitatea să admire vineri, 24 august 2018, un avion de excepţie expus chiar în centrul municipiului Târgu-Jiu.

 Mai multe evenimente sunt organizate, astăzi, la Târgu-Jiu, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la ultimul zbor al eroului căpitan aviator Vasile Craiu. Manifestările se vor derula sub atenta coordonare a viceprimarului municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, care este de altfel şi coordonatorul Comisiei Centenar de la Târgu-Jiu. Acţiunile vor începe la ora 10.00, cu o slujbă de pomenire la Biserica Sf. Apostoli, urmând ca de la ora 11.00, la Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu” Gorj, scriitorul Dan Antoniu să lanseze volumul „Căpitanul aviator Vasile Craiu”. De asemenea, tot în incinta Muzeului Judeţean, cu începere de la ora 12.00, va avea loc vernisajul expoziţiei Aeromfila, ediţia 34.

„O replică perfect funcţională a aparatului de zbor VUIA No. 1. 1906, cel cu care marele Traian Vuia a scris istorie la 18 martie 1906, când a devenit primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, va fi prezentată publicului în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Evenimentul este inclus în cadrul manifestărilor dedicate comemorării a 100 de ani de la ultimul zbor al eroului căpitan aviator Vasile Craiu. La evenimente vor fi prezenţi: istoricul Aurel Pentelescu, publicistul Dan Antoniu, o delegaţie de piloţi de vânătoare de la Câmpia Turzii, preşedintele Asociaţiei Filatelice secţia aviaţie, Dan Bartoc, comandorul aviator Ion Mărculescu. Totodată, un eveniment deosebit va avea loc de la ora 18.45, un avion de la Aerodromul Târgu-Jiu va trece pe deasupra Căii Eroilor, aceasta fiind ora la care a căzut Vasile Craiu”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Vasile Craiu a fost unul din așii aviației române în timpul Primului Război Mondial. Pentru acțiunile sale pline de curaj a fost avansat, în mod excepțional, la gradul de căpitan, la vârsta de 23 de ani. A murit în urma prăbușirii avionului pe care îl pilota, pe 24 august 1918. Căpitanul aviator Vasile V. Craiu a fost recompensat cu următoarele distincţii: Medalia Avântul Ţării; Ordinul Steaua României cu spade în gradul de Cavaler; Ordinul Coroana României cu spade în gradul de Ofiţer; Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a; Ordinul Sfântul Vladimir clasa a IV-a cu spade; Crox de Guerre avec Palm.

„Târgujieni, e destul că au trecut 100 de ani în care uitarea a acoperit faptele de eroism ale eroului căpitan aviator Vasile Craiu. Pe 24 august să fim împreună şi să cinstim memoria Asului Aviaţiei Române din Războiul Sfânt de Întregire a Ţării. Pe 24 august trebuie să fie ziua în care generaţiile de apoi vor înţelege că trebuie să fie mândre că locuiesc în oraşul din care Cpt. Aviator Vasile Craiu a plecat să cucerească azurul frumos al patriei noastre. (…) Acum este momentul să ne simţim datori şi să ne arătăm recunoştinţa faţă de acest fiu al plaiurilor noastre. Cu toţii, mic şi mare, tânăr şi bătrân, să venim vineri, 24 august 2018, la manifestările prin care îl vom omagia pe Eroul nostru, care a fost brav între bravi”, este mesajul transmis de reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here