Sibiu, bătălia decisivă pentru Final Four

246

Energia porneşte în partea a doua a luptei pentru calificare în Final Four cu un scut de patru puncte, avantaj firav luat în meciul tur, disputat la începutul săptămânii la Târgu Jiu, unde elevii lui Constantinides au câştigat cu 82-78.

Din postura de deţinătoare a Cupei României, Energia Târgu Jiu are obligaţia de a lupta cu toată puterea pentru a fi prezentă din nou în careul de aşi al competiţiei cu numărul 2 în România. Energia a câştigat meciul tur, de la Târgu Jiu, însă avantajul de patru puncte nu oferă prea multă linişte echipei antrenate de Antonis Constantinides. „Mergem la Sibiu nu să pierdem la 3 sau la 2 puncte, ci să câştigăm acel meci. Provocarea va fi una foarte mare pentru noi pentru că o victorie ne va da calificarea în Final Four. Mergem acolo pentru a ne califica în Final Four pentru că merităm să fim acolo”, declara Constantinides după meciul tur al dublei confruntări dintre Energia şi CSU Atlassib Sibiu ce are drept scop calificarea în Final Four-ul Cupei României.
Partida de la Târgu Jiu a fost una echilibrată, în care ambele echipe au condus pe tabelă, victoria revenind însă gorjenilor, care au fost mai buni per ansamblu. Şi meciul retur anunţă un echilibru între cele două formaţii chiar dacă Energia a câştigat ambele partide disputate în compania sibienilor în acest sezon, scor 69-53 în turul sezonului regulat, şi 82-78 în prima manşă a cupei.

Pus în dificultate de „regula românului”
În meciurile din Cupa României, echipele participante trebuie să se conformeze unei reguli impuse până nu demult chiar şi în campionat, aceea de a avea în permanenţă pe teren un jucător român. Regula a fost stabilită de federaţie în încercarea de a oferi şi jucătorilor autohtoni posibilitatea de a juca mai mult, străinii fiind preferaţi de antrenori, în foarte multe cazuri în partidele de campionat fiind întâlnite momente când pe teren nu există niciun jucător român. Antrenorul Antonis Constantinides spune că a fost pentru prima dată în cariera sa când a avut de a face cu o astfel de regulă, nu i-a fost uşor să se dapteze la ea, însă o consideră binevenită în ideea sprijinirii jucătorilor români: „Pentru mine acest meci a însemnat o foarte mare experienţă. Pentru prima dată în carieră am fost în situaţia de a ţine pe teren în permanenţă un jucător specific, în speţă un jucător român. Credeţi-mă, dacă nu ai mai făcut asta înainte, este foarte dificil, dar este foarte bine pentru bunul mers al baschetului românesc, iar această decizie ar trebui impusă această regulă şi în campionat pentru a ajuta jucătorii localnici să crească”, a declarat antrenorul cipriot al Energiei. Dealtfel, a existat un moment în meciul tur dintre Energia şi CSU Atlassib Sibiu, în primul sfert, când gorjenii au efectuat mai multe schimbări, abia în ultimul moment dându-şi seama că scoţând un român de pe teren este nevoie ca un altul să fie trimis pe parchet.

Fără Kremen şi la Sibiu
Absent la meciul tur, Michal Kremen, unul dintre pisele de bază ale Energiei, jucător extrem de constant şi un plus pentru echipă mai ales la aruncările din spatele semicercului, nu a fost inclus în lot de antrenorul Antonis Constantinides nici pentru manşa retur a sfertului de finală contra celor de la CSU Atlassib Sibiu. Jucătorul întâmpină aceleaşi probleme de sănătate ce l-au împiedicat să joace atât în partida tur, cât şi în jocul din deplasare cu Lukoil Sofia, din EuroChallenge. Tehncianul Antonis Constantinides a deplâns după meciul tur cu CSU Sibiu faptul că nu l-a avut la dispoziţie pe Kremen: „Am avut o problemă foarte mare neputând să-l folosim pe Kremen, dar trebuie să jucăm bine şi fără el”, a declarat cipriotul, obligat şi acum să alcătuiască formule de joc din care nu va face parte şi extrema cehă.
Un plus pentru gorjeni ar trebui să-l constituie faptul că acum pivotul grec Andrea Glyniadakis a avut mai mult timp la dispoziţie pentru a se pune la punct cu sistemele puse în scenă de Constantinides la Energia, de a-şi simţi mai bine coechipierii, iar aceştia să înţeleagă mai bine ceea ce masivul pivot elen le poate oferi în timpul jocului.

Energia, la prima dublă confruntare
Cupa României a suferit şi ea modificări de structură în acest sezon dat fiind numărul mic de participante.
Tragerea la sorţi a primului tur a oferit ocazia unei echipe să meargă direct în faza sferturilor de finală, iar Energia a fost în postura de Lucky winner.
A fost şi o echipă care a beneficiat de postura de lucky loser, Steaua calificându-se în aceeaşi fază a competiţiei chiar dacă a fost depăşită de BC Mureş în primul tur, departajarea dintre cele două echipe făcându-se atunci în extratime.
CSU Atlassib Sibiu a avut parte în primul tur al competiţiei de o confruntare echilibrată contra finalistei din sezonul trecut, CSM Oradea, confruntare din care a ieşit învingătoare, echipa lui Miodrag Perisic obţinând două victorii la limită, 83-81 la Oradea şi 82-80 pe teren propriu, în retur.
Partida decisivă pentru calificarea în Final Four-ul Cupei României dintre CSU Atlassib Sibiu şi Energia Târgu Jiu este programată a se disputa la Sibiu, vineri, de la ora 18:00, confruntarea urmând a fi transmisă în direct de Digi Sport 2.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here