Şi totuşi se poate – NOVĂCEANUL – o revistă mereu surpriză! Transalpina este creaţia Regatului DACIA

226

Ca mai toate publicaţiile ce se tipăresc la Tipografia ProdCom din Târgu Jiu şi revista lunară NOVĂCEANUL a apărut cu mare întârziere, după cum, ne-a mărturisit Redactorul şef C. Dârvăreanu.

Chiar dacă, de data aceasta, revista are numai patru pagini în întregime color, NOVĂCEANUL este o surpriză, ori mai exact spus o publicaţie mereu surprinzătoare. Numărul pe iulie anunţă pe prima pagină o „Piaţă modernă în oraşul Novaci”. Oricum şi cea de dinainte era peste cele două pieţe din municipiul Târgu-Jiu, pavată cu gresie. Cea de acum are şi curent electric pentru utilajele frigorifice, fiind modernizat şi spaţiul pentru sacrificarea animalelor. Ce-i drept, Novaciul şi merită, avându-l ca primar pe Dr.ing. Dumitru Leuştean, un excelent gospodar. Aşa cum remarcasem şi alte dăţi, revista are colaboratori de elită. Unul dintre cei mai valoroşi este prof.univ.dr. N. Vinţanu. Domnia sa aduce „Adăugiri la istoricul drumului Novaci-Sebeş”, pe nedrept rămas în legendă ca o şosea făcută de romani, ba ca Drumul Regelui. Când, de fapt, Transalpina exista de pe vremea dacilor. Citez: „Transalpina actuală, de fapt, în coridor strategic dac foarte important, care făcea legătura între Oltenia şi cetăţile dacice din Vârful lui Pătru, Căpâlna, respectiv Sarmisegetusa. Nu este plauzibil ca acest drum să fi fost construit de romani, ţinând seamă de dificultăţile reliefului, de timpul scurt al desfăşurării războaielor daco-romane şi de faptul că documente istorice ne spun că oştile lui Traian au venit pe Valea Oltului.”
Alte articole de substanţă sunt: „Novacii străini”, de Constantin Dârvăreanu: „Nedeia – marea sărbătoare a oamenilor munţilor”, de acelaşi neobosit prof.univ.dr. N. Vinţanu; plus pagina a IV-a, de literatură. Unde găsim cronici la cărţile scrise de Ion C. Duţă şi de către Alexandru Popescu.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here