Şi-n Poliţie, peştele de la cap se-mpute!

317

foto predo 2De ani de zile auzim cam aceleaşi declaraţii din partea politicienilor şi demnitarilor. Au trebuit să treacă vreo şase ani de mandat în care, deşi promisese că va reforma statul, Traian Băsescu a anunţat abia acum, marţea trecută, că, în 2011, Ministerul Finanţelor şi Ministerul de Interne, care nu s-au restructurat, o vor face-o.

De ce n-o fi văzut lucrul acesta trist de adevărat nu se ştie.

N-a trecut mult de când Zeus a suflat aceste vorbe şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a repetat în faţa Comisiei parlamentare a Administraţiei, exact ce a grăit preşedintele României ceva mai devreme. Dar parcă şi fostul om de bază al greilor PDL-işti, Vasile Blaga – demisionarul în urma grevei poliţiştilor, ne ameninţase cu aşa ceva.

Ministrul Traian Igaş, un neofit într-ale internelor, pretindea ieri că poliţia se va restructura. El dă ca posibile inclusiv disponibilizările din rândul poliţiştilor şi jandarmilor. Repetând, ca un papagal, ceea ce cândva, predecesorii săi Gabriel Oprea şi Vasile Blaga promiseseră, aproape ad-literam, că şi el „vrea ca poliţistul să fie mai mult în stradă şi să nu se mai ascundă în birou”. Adică, mai zicea ditamai ministrul de Interne: „În perioada următoare voi trece la o reorganizare a Poliţiei, chiar la o restructurare”. Măi, să vezi. Ce i-o fi împiedicat pe guvernanţi să facă aşa ceva şi să se ţină de promisiuni? Greu de spus.

Însuşi preşedintele României, Traian Băsescu, se înfoia precum un cocoş, în contra reformelor din Educaţie, dând de pământ cu foştii miniştrii ai Educaţiei. Nu doar la „Abramburica” se referea, ci mai ales, cu nume, la distinsul filozof şi Rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din cauza căruia ar fi exces de absolvenţi ai învăţământului superior în anul 2010.

Cu liceele, colegiile naţionale şi şcolile postliceale sau profesionale situaţia ar fi similară. Oare tot din vina prof.univ.dr. Andrei Marga, fost coleg de guvernare CDR-istă cu domnia sa, există atâţia poliţişti excedentari ca număr?

Şi totuşi, vine acum şi se plânge ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, că şi-n rândul poliţiştilor specializaţi de România ar fi inflaţie de cadre. Conform lui Igaş, anual sunt 6.000 de absolvenţi pentru a intra în Poliţie, iar necesarul este de 2.000, fiind un excedent de 4.000 de persoane anual. În condiţiile în care MAI are poliţişti peste norma europeană! Şi care poliţişti nu sunt bine organizaţi.

Iar ministrul de Interne Igaş îi va lua de guler şi-i va arunca peste bord, dar tot în parohia domniei sale, la Poliţia locală. Adică la Poliţia comunitară, dar omul fiind novice încă nu cunoaşte bine termenii. Că doar a fost impus politic, fiind membru PDL şi niscaiva finuţ de-al lui Gheorghe Falcă – primarul Aradului, „vice” la portocalii, şi finuţ, la rândul, lui al lui Zeus!

Dar chestiile acestea cu poliţiştii nu-s deloc noi. Ce fac poliţiştii din Bucureşti e valabil şi la Târgu Jiu. Iar poliţiştii n-or fi toţi proşti, ca-n bancurile cu miliţienii, să moară de foame şi să se uite la cei tari cum învârt milioanele de euroi. Iar fostul lor chestor Fătuloiu cum îşi face concediile în străinătate, pe banii interlopilor, şi cum i-a mită grasă de peste un milion de euro numai o singură dată.

În ultimii 20 de ani şi pe la cârma IPJ Gorj s-au vehiculat nume pătate şi nici despre actualii corifei ai Poliţiei gorjene nu se spun lucruri prea cuşere. Desigur, încă nedovedite. Iar hoţul neprins este, şi-n Poliţie, negustor cinstit.

Cazul demisului chestor secretar de stat şi al Şefului IJP Neamţ nu sunt singulare. De unde se vede limpede că şi-n Poliţie, peştele de la cap se-mpute. Poate şi din această pricină poliţiştii cei mici nu se pot atinge de rechinii cei mari. Că dacă o fac, aşa orbeşte e vai de mama lor. Ba îşi rup dinţii, ori îşi pierd slujba!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here