Şi la zi de sărbătoare şi la zi de muncă, Viitorul mineritului din Motru sună bine

465

Minerii din Motru privesc cu optimism spre viitor. O fac acum şi şefii lor, liderii politici şi de sindicat care speră ca locurile de muncă să nu dispară nici măcar în mineritul de subteran din zonă, aflat, până nu demult, pe ,,lista neagră” în ceea ce priveşte închiderea anunţată pentru anul viitor. Autorităţile judeţului le-au promis sprijin şi o fac cei de la Complexul Energetic Oltenia care nu au prevăzut, pentru anul în curs, nici şomaj tehnic şi nici disponibilizări pentru salariaţii de aici. Din aceste motive, mai puţini îngrijoraţi, angajaţii din acest domeniu, din Motru, atât de la carierele de suprafaţă cât şi de la subteran, au ales să petreacă, vineri, aşa cum se cuvine, Ziua Minerului la unităţile unde prestează.

Salariaţii din mineritul motrean au uitat de griji cel puţin vineri când au ieşit de la muncă dar nu s-au dus acasă şi au rămas în curtea unităţilor unde prestează pentru petrecerea de Ziua Minerului. Directorii unităţilor miniere, cei de la Cariera Lupoaia, Cariera Roşiuţa, Mina Ploştina, Mina Motru şi Cariera Husnicioara au supravegheat personal pregătirile, fiind ei, de data aceasta la dispoziţia subalternilor lor.

Cariera Lupoaia, fruntaşă
La Cariera Lupoaia, încă de joi au început pregătirile pentru Ziua Minerului, iar vineri de la ora 14.00 la mese s-au aşezat şi sărbătoriţii.
Au fost prezenţi aici, alături de mineri, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Radu Teodorescu, prefectul judeţului, Vasile Râbu, directorul EMC Motru, Ion Ruşeţ, senator de Gorj. Vasile Creţan, directorul Carierei Lupoaia a fost alături şi de invitaţi şi de sărbătoriţi.
A declarat că ziua era şi una de bilanţ şi una de dublă bucurie. “Evenimentul de astăzi(n.r. de vineri) reprezintă un moment deosebit în viaţa minerilor, aceasta este luna în care se sărbătoreşte Ziua Minerului, de peste cincizeci de ani. Asta şi dacă, uneori, tradiţiile încearcă să se schimbe, cu toate acestea ele rămân în sufletul şi în inima oamenilor, mai ales, a minerilor. Pentru minerii de la Cariera Lupoaia ce se întâmplă acum reprezintă şi un bilanţ dar şi o perspectivă foarte bună prin extinderea carierei şi, sperăm noi, că minerilor le putem spune de pe acum: La mulţi, mulţi ani de acum încolo”, a declarat directorul Creţan.
Vorbe la fel de bune despre Cariera Lupoaia a fost şi senatorul PDL, Ion Ruşeţ. “Este un eveniment care este sărbătorit anual. De când sunt eu în mişcarea sindicală, şi pot spune că sunt din 1992, acest colectiv a sărbătorit Ziua Minerului pe timp de vară. Este unul dintre cele mai solidare colective din Oltenia, ca medie de vârstă este cel mai în vârstă, cu o experienţă deosebită în minerit. Cariera Lupoaia a fost şi înainte de 1989 fruntea şi după. Aşa este şi acum”, a declarat Ruşeţ care a menţionat, de asemenea, că a venit cu plăcere alături de colegii care l-au invitat la Lupoaia. “Le-am dorit şi le doresc, în continuare, să nu îi părăsească norocul”, a menţionat Ruşeţ.

,,Trebuie să ne batem pentru mineritul din Gorj”
La fel ca şi cele rostite de Ion Călinoiu, joi la Motru, Ion Ruşeţ a subliniat că toţi factorii care pot decide despre viitorul mineritului motrean trebuie să colaboreze. “Eu, în momentul de faţă, anticipez că va trebui ca toţi oamenii politici, forţele politice, să se bată pentru Gorj. Dacă discutăm de minerit în general ştiţi că sunt probleme, ştiţi că foarte multe unităţi miniere, nu neapărat pe cărbune, care s-au închis, există probleme în Valea Jiului, dar noi trebuie să ne batem pentru Gorj deoarece aici trebuie să discutăm despre viitorul mineritului în ceea ce priveşte cărbunele pe lignit. În opinia mea sunt rezerve, sunt resurse şi trebuie să avem şi voinţă politică, pe de o parte, şi sigur piaţa este cea care decide. În ultima vreme însă piaţa a decis în favoarea noastră”, a subliniat Ruşeţ.

Petrecere la Lupoaia, petrecere la Ploştina
Dacă la Cariera Lupoaia cortul amplasat în curtea unităţii s-a dovedit aproape neîncăpător pentru minerii participanţi la petrecere, la Mina Ploştina neîncăpătoare s-a dovedit una din sălile interioare ale clădirii unităţii. Şi aici, minerii, doar 178 la număr, au servit masa, s-au răcorit şi au jucat hora, în ritmul muzicii tradiţionale gorjeneşti. Şi aici au ajuns şeful judeţului, Ion Călinoiu, şi prefectul Claudiu Teodorescu.
Directorul Minei Ploştina, vizitată joi, de cei doi oficiali, a fost la rândul său alături de invitaţi şi de subalterni.
S-a arătat, de asemenea, optimist legat de viitorul acestei unităţi care ar fi trebuit să se închidă nu mai departe de anul viitor.
“Zi de sărbătoare mare astăzi(n.r. vineri) şi sper să mai fie şi încă trei, patru ani de acum înainte. Avem rezerve de cărbune la Mina Ploştina şi cu ajutorul domnilor de la judeţ, a lui Ion Călinoiu şi a domnului Râbu sper să ne continuăm activitatea, cel puţin doi, trei ani, dacă nu mai mult. Cu ajutorul lui Dumnezeu sper să ieşim toţi de aici la pensie, să fim sănătoşi şi să avem locuri de muncă”, a declarat Virgil Dochian, directorul Minei Ploştina.
Acesta a explicat şi care au fost reacţiile celor care au vizitat cu o zi înainte de sărbătoare mina din Motru.
“Cei care au venit joi aici chiar au fost mulţumiţi de condiţiile pe care le-au găsit în subteran, de stratul de cărbune şi de cam tot ce este în subteran. Pentru domnul prefect am înţeles că a fost pentru prima dată când a fost într-o mină de subteran. Pe noi ne bucură că ne-a vizitat şi aceasta a fost mina unde a intrat dânsul pentru prima dată”, a mai completat şeful minei.

Minerii de la Ploştina vor să iasă la pensie din câmpul muncii
Alături de administraţie s-au aflat şi sindicaliştii de la Ploştina şi ei la fel de optimişti privind viitorul subteranului motrean.
“Sărbătorim mai liniştiţi Ziua Minerului, zi pe care o sărbătoresc toţi minerii din ţară. Este un lucru mare pentru mineri ce s-a întâmplat în aceste zile aici, pentru că la Mina Ploştina a venit conducerea administrativă a judeţului, directorul general al EMC Motru, toţi promiţându-ne că ne vom continua activitatea la subteran şi asta este cel mai important pentru noi. Să nu se închidă mina, să ne păstrăm locurile de muncă şi să fie continuitate pentru oameni să iasă şi ei la pensie pe cale naturală”, a declarat Toma Dumitru, liderul de sindicat de la Sindicatul Minei Ploştina.

Sărbătoare la Roşiuţa şi la Husnicioara
Petrecerile minereşti au continuat, în aceiaşi manieră, şi la Cariera Roşiuţa, unde a staţionat şi prefectul Claudiu Teodorescu, dar şi la Cariera Husnicioara în judeţul vecin.
Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here